2010-02-23, 08:13
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wszystkie maluszki są już z nami-przygodę z Odchowalnią zaczynamy ( list.-grud.
Cytat:
Napisane przez brombusia
Jak się ostatnio pytałam mojej Mamy, to wyszło, że ja zaczęłam mówić jakieś słowa wcześnie, podobno chodziłam zanim skończyłam rok ( tylko w ogóle nie raczkowałam) a jak miałam mniej niż 1,5 roku to nie potrzebowałam pieluszki. Coś mi się wydaje, że Mama przesadza albo już zapomniała jak to było te 30 lat temu 
|
no nie koniecznie - nie da sie wymusic czegos - mozna ćwiczyc z dzieckiem ale to nie znaczy, ze zacznie szybko - ono zacznie w swoim czasie bo samo wie kiedy jest gotowe
dla porównania Iza jak miała 2 miesiące to pieknie i dużo lezała na brzuszku, głowe trzymałą pewnie, Grzes teraz jak częściej go kładę na brzuszku to lezy choć róznie bywa z długością a i chęci u niego do tej pozycji wielkich brak - i te same geny
Cytat:
Napisane przez brombusia
A tak a propos, wczoraj na NK moja znajoma wkleiła zdjęcie swojej córeczki, jak siedzi na kanapie bez podparcia a ona ją trzyma za rączki.
A Mała jest tylko 5 dni starsza od Filutka, to chyba o wiele za wcześnie żeby zasadzać tak dziecko
Madziu jak myślisz?
|
ja uwazam, ze nie trzeba sie śpieszyć - pisałąm juz, że małego sadzam np. na kolanach ale go podpieram nigdy samego - bo jak dla mnie to za wczesnie, choć oglądałam zdjęcia małej i ona miała 5 miesięcy jak sadzałam ją samą, no ale naszym dzieciaczkom brak miesiaca a to bardzo duzo dla niemowlaka i o tym nalezy pamietac - dla naszych maluchów to 1 miesiąc to naprawde ogrom czasu
a co do tego, ze mamy lubia robic z dzieci geniuszy to znam - wiem jak to jest i zobacz, ze czesto te dzieci wcale nie sa takie niby genialne - to rodzice ubarwiają wsio a jak sie z nimi pobędzie troche to spodziewasz sie czegos a tu figa z makiem - nie nalezy ubarwiac, zresztą dzieci roznie sie rozwijają i jesli to robia w okreslonych widełkach - to znaczy, ze wszystko jest w normie i tego nalezy pilnowac a nie porownywac
dla przykładu - mam dwie siostrzenice, które nie są rodziną ale urodziły sie prawie w tym samym terminie - jedna zaczeła mowic szybko a druga nie ale to ta druga mowiła w pewnym momencie lepiej, wyrazniej i piekne tworzyła zdania
Cytat:
Napisane przez brombusia
A co o tym obcinaniu włosów? Że jak się obetnie, to dziecko zaczyna mówić ?
|
nie - jak sie obetnie włosy dziecku przed pierwszymi urodzinami to pozniej zacznie mowić juz sobie wyobrazam ten dziwny fryz u Grzesia (tzn nie mam zamiaru trzymac do pierwszych urodzin jego włosin, przeciez dziecko takie całusne jak on musi pieknie wyglądac)
|
|
|