Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - moje spostrzeżenia -plaża,jestem wariatką?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-08-14, 17:25   #3
Dorixx
Zadomowienie

Re: moje spostrzeżenia -plaża,jestem wariatką?

Uwazam, ze nieco przesadzacie. Każdy wie chyba lepiej, czego powinien używać do opalania i jak często. Mam bardzo jasną karnację i lubię wylegiwac się na słońcu. Teraz w sierpniu słońce nie jest już tak mocne, jak w czerwcu, nie trzeba tyle wklepywać w siebie wysokich filtórw. Cały czerwiec, i poł lipca, używałam Bielendy w sprayu, faktor 26 chyba, taka niebieska emulsja dla maluchów, w efekcie wróciłam znad morza blada jak ściana. Dopiero teraz, gdy przestałam używać balsamów, o dziwo jestem ładnie, równomiernie opalona!
Sama w TV ,oglądałam repotraż kiedyś, gdzie co pradwa nie przedstawiono dowodów, ale bardzo rzeczowo mówiono o tym, iż te wszystkie filtry nie dość , ze przepuszcają promieniowanie, to jeszcze bardziej je przyciągają.Wypowiadali sie tam naukowcy i doktorzy. Zalecano wtedy do opalania, zwykłe oliwki bez faktorów, jako najskuteczniejsze min. przed poparzeniem. Pamietam, ze wtedy byłam pod wrażeniem tego programu, gdy stwierdzono, że filtry przynoszą więcej szkody niż pożytku. To było jakiś rok temu, jak dziś ta sprawa wyglada nie wiem, przez pierwsze dni na słońcu uważam, "filtruję" się, potem stopniowo przestaję, inaczej byłabym zupełnie blada.
Co do dzieci oczywiście uważam, w mojego synka cały czas wklepuję faktorki, ale nie przesadzam i przez cały dzień nie trzymam go nad wodą, czy na plazy w podkoszulku. Dziecku dla prawidłowego rozwoju kości potrzebne jest nasłonecznienie organizmu, oczywiście bez przesady i w granicach przyzwoitości