Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Panny Młode Kielce - część V :D
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-02-27, 11:23   #854
BLACKrose24
Raczkowanie

GG do BLACKrose24
Dot.: Panny Młode Kielce - część V :D

Cytat:
Napisane przez madziastanczyk Pokaż wiadomość

Blackrose24 naprawdę mieliście jakieś problemy pod Telegrafem???
Nie no u nas sprawa wygląda tak że my przebywamy za granicą już dłuższy czas i zgodnie niby z prawem kościelnym parafią jest ten kościół , który jest najbliżej miejsca w którym przebywasz dłużej niż 3miesiące - więc moją parafią jest kościół w Irlandii. Całe życie moją parafią była Katedra , a teraz gdyby patrzec na miejsce zameldowania to jest to kościół w Słubicach bo tam jest parafia Męża i ja też jestem tam zameldowana bo tam kupiliśmy mieszkanie. No ale ja sobie nie wyobrażałam brac ślubu kościelnego w innym miejscu niż Kielcach. No i najpierw poszliśmy z ciekawości pod Telegraf do kościoła - bo jest bardzo ładny - no i w sumie się nasłuchaliśmy jakie cyrki są w Katedrze ( co się okazało bzdurą ). No i pod Telegrafem rozmawialiśmy z księdzem taki w sumie wydawał się miły a potem jak nas zasypał pytaniami to zwątpiłam. Zaczoł wypytywac czemu nie wzieliśmy odrazu kościelnego , że to tak nie bardzo życ z cywilnym , że on nie wie jak to rozwiazac , że on musi porozmawiac z proboszczem bo protokół jest do podpisania no ale w sumie to można jakos obejsc i wogole cuda wianki zaczoł odstawiac. Więc stwierdziliśmy że pójdziemy zapytac do katedry . Trafiliśmy na miłego księdza który nam wszystko wytłumaczył , powiedział że to co nam powiedzieli pod Telegrafem odnośnie podpisywania dokumentów kilka miesięcy przed ślubem jest nie zgodne z prawem kościelnym- i że taki protokół można podpisac nie wcześniej niż na 3 miesiące przed ślubem. Wytłumaczył nam że jeżeli na te 3miesiące przed nie będziemy mogli przyleciec - to stąd ksiądz może nam wystawic tzw. licencje
i wtedy nie będzie problemu. Kiedy go zapytałam o tą zgode na ślub w innej parafii czy to prawda że to jest płatne - powiedział że nie . I żeby nie słuchac ludzi bo gęsto często coś usłyszą , żle zrozumią i przekręcają a księża w innych kościołach stosują jakieś dziwne nie zrozumiałe dla niego praktyki. Więc zrezygnowałam z pod Telegrafu i ślub będę brac w Katedrze.

Razem od : 11.03.2008
Zaręczyny : 31.08.2008
Ślub cywilny : 14.02.2009
Ślub kościelny : 10.09.2011

Edytowane przez BLACKrose24
Czas edycji: 2010-02-27 o 11:26
BLACKrose24 jest offline Zgłoś do moderatora