2010-02-27, 11:45
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Historia
Wyrak, świetny temat .
Trudno wskazać mi konkretną epokę i dziedzinę historii, która mnie interesuje, bo w końcu to wszystko jest ze sobą związane bardziej, niż mogłoby się niektórym wydawać.
Fascynuje mnie średniowiecze, ciemne wieki . Mam też fioła na punkcie procesów czarownic, wszelkiej maści tortur i urządzeń do ich wykorzystywanych .
Polecam naprawdę ciekawą stronę internetową - www.poczet.com - władcy polscy przedstawieni w bardzo ciekawy sposób, ciekawostki - zwłaszcza, na co jaki król zmarł (np. Korybut - Wiśniowiecki zszedł na zatrucie żołądkowe, bo przejadł się owocami).
Bardzo żałuję, ze obecnie w szkołach jest mało czasu na historię - nawet na profilach humanistycznych. Miałam niby 7 godzin historii w sumie i odnoszę wrażenie, że czasami wiem więcej o historii reszty świata, a Polska - tak przy okazji. Nie wspominam o skandalicznym potraktowaniu czasów współczesnych... A druga wojna światowa zmieściła sie na 20 stronach podręcznika (poziom rozszerzony ) i nie był to tekst ciągły.
Cóż, później dziwić się, że ludzie nie potrafią odpowiedzieć na pytanie "Kiedy ustanowiono Konstytucję 3 maja?" I nie chodzi o rok. Niestety.
|
|
|