2010-02-27, 12:06
|
|
Klientka w krawacie
|
Dot.: Stwórzmy własną listę lektur ;}
Cytat:
Napisane przez anemeon
szkoła powinna kształtować gusta literackie społeczeństwa i dlatego powinno czytać się literaturę dobrą i ważną. "Nie-boska komedia" jest literaturą z najwyższej półki, dlatego nie wyobrażam sobie, żeby tego nie przeczytać.
Dobra lektura wymaga myślenia - za to słyszę tu głosy, aby wykreślić to, co jest niezrozumiałe. Idąc tym krokiem, w ogóle nie czytajcie, bo na pewnych etapie i baśnie są niezrozumiałe. Po to się czyta, aby zrozumieć.
Gombrowicz jest trudny, owszem, ale kto ma czytać jednego znajlepszych polskich pisarzy jak nie My?
Też mi się nie wszystko podobało, ale omawianie lektur dlatego jest ciekawe, bo można podyskutować.
|
Po co katować młodzież książkami, których nie rozumieją? Gombrowicz jest trudny i uważam, że w szkole się go przerabia po łebkach, co jeszcze bardziej deprymuje. Czytanie lektur staje się musem, a powinno być przyjemne. Uważam, że są pozycje, których zastąpić nie można, ale niektóre można sobie darować i zastąpić je czymś ciekawszym lub bardziej współczesnym.
Czytałam Ferdydurke w liceum i umierałam z nudów, teraz po 3 latach wróciłam i już inaczej patrzę na tę książkę.
|
|
|