2006-05-02, 09:47
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: mam dylemat
Cytat:
Napisane przez Luba
Malutkie dziecko za przeproszeniem "olewa" to czy mama jest meczennica czy nie  Ono po prostu potrzebuje mamy i wcale go nie obchodzi czy jest szczesliwa. Uwielbiamy rzucac takie hasla (ja tez to robie), ze dziecko jest szczesliwe jak mama jest szczesliwa, ale ktoz to moze wiedziec? Dziecko nam nie odpowie... a nam wygodnie jest w to wierzyc. Ale dziecko jak kazdy z nas jest egoista i wcale mu nie zalezy na naszej szczesliwosci tylko na swojej  . Maluszek jest szczesliwy gdy ma mame przy sobie i koniec, wcale mu nie zalezy zeby ta mama byla szczesliwa i spelniona.
Teraz mozecie sobie na mnie pouzywac, ale taka jest prawda. Dziecko chce mamy, niezaleznie od tego czy ona jest szczesliwa czy nie.
|
to jednak nie do końca tak jest, bo jednak jak mama bedzie sfrustrowana, znerwicowana to i dzieckiem nie bedzie się wtedy dobrze zajmować.
Przecież nerwowa mama jak zajmuje się dzieckiem to ono to wyczuje, że nie ma spokoju i czułości tylko złość.
Dziecku potrzebna jest nie tyle byle jaka mama czy szczesliwa czy nie, żeby tylko była a dobra opieka.
Łatwo jest napisać tutaj na forum a w życiu codziennym to już tak łatwo nie jest dokonać wyboru.
Często jest tak, ze taka nerwowa mama (ale nie taka, która chce siedzieć z malenstwem cały czas w domu bo uważa, ze to najwspanialsze chwile tylko taka co siedzi w domu i z przymusu spoświęca całe swoje zycie dla dziecka a odreagowuje to stresem, nerwami i wyżywaniem się na innych) siedząca tylko w domu cały czas z dzieckiem, radzi potem innym, "że ona tak zrobiła i jest dobrą mamą a ty jak pójdziesz do pracy to juz bedziesz gorsza, bo się nie potrafisz dla dziecka poświęcić i myslisz o sobie a nie o odpowiedzilaności"
Równie dobrą mamą jest ta, która się zajmuje dzieckiem cały czas i nie pracuje jak i ta, która pracuje i się dzieckiem zajmuje 
Dorcia pracować 6 godzin to szczęsicie i naprawde niewiele i Amelka pod dobrą opieką
|
|