Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Biżuteryjna DG
Wątek: Biżuteryjna DG
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-03-03, 19:26   #907
Fua
Raczkowanie

GG do Fua
Dot.: Biżuteryjna DG

Cytat:
Napisane przez lunamin Pokaż wiadomość

Ja zrobiłam swój wywiad na temat funduszy na rozwój firmy i nie wygląda to za specjalnie. W moim Poznaniu już do końca roku nie będzie konkursów dla tak starych firm jak moja (działam od 2003 roku). Musiałabym zamknąć dotychczasową działalność i otworzyć nową, ale nie z tym co wczesniej robiłam, a to nie wchodzi w grę. Samo roaszerzenie działalności się nie kwalifikuje. Dla nowych firm z działania 1.1 będzie konkurs i nawet do wzięcia 200tys. zł jako 60% wszystkich wydatków. Jak to zrobić, żeby uszczknąć???
Myślicie, że może coś wyjść z konkursów ogólnopolskich? Tego jeszcze nie sprawdzałam, ale wydaje mi się, że skala konkurencji może być za duża...
Z tego co patrzę w prospekty ofert finansowych dla firm (mówię tu o kasie unijnej), pierwsze projekty dla firm zaczynają się od 2 lat działalności i dzielą się na dwie grupy... inwestycyjne i obrotowe i tak jak nazwy mówią jedne są na środki stałe , drugie na "korale" (przepraszam za uproszczenie ale wiadomo o co chodzi). Pokop mocnej o tych projektach, co roku się zmieniają kryteria i nazwy ale takowe projekty są. Poza tym są też kredyty z róznych fundacji które wspomagaja przedsiembiorców i mozna otrzymac do 10 tyś bez poręczenia.
Konkursy ogólnopolskie mają sens o ile biznesplan i jego istota zostanie napisana jako "innowacyjna" a najlepiej dająca zatrudnienie osobom trzecim (np do segregowania korali) które dzięki Tobie powrócą na rynek pracy.
Wyjaśniłabyś mi o co chodzi z tymi 60%? Czy musisz posiadać wkład własny?

Inną sprawą byłoby zainteresowanie się projektami pisanymi dla LGD (lokalne grupy działania). Tam pisząc projekty organizuje się różne formy aktywizujące ludnośc z małych miast (poniżej 25 tyś.) i mimo iż nie sa to tak duże kwoty (ok 9-12 tyś na imprezę) jest to jakiś start i szansa na promocję. Można urządzic kurs biżuterii czy szycia ręcznego....co kto woli.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Napisane przez mariquita89 Pokaż wiadomość
A jak rozwiązałaś sprawę konta firmowego? Bo z tego co się dowiadywałam to wymagają REGONU.
Dobre pytanie

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując