Dot.: Zalewanie kawy wrzątkiem
Cytat:
Napisane przez kaguya
Wrzątek, którym najczęściej zalewamy kawę zamiast uwalniać olejki aromatyczne zwyczajnie je pali  no i najlepiej byłoby, zeby woda była miękka, bo od wody bardzo wiele zależy 
|
Hm, nie ogarniam tego.
kawa mielona, zalana wrzątkiem i tak jest o wiele gorsza i mniej smaczna od kawy mielonej gotowanej. A jak mi dziecko kiedys kawke zrobiło zalana nie wrzatkiem a gorąca wodą, to ona się w ogóle nei zaparzyła.
jak to robiliście?
czarna herbate zalewa się wrzatkiem, zielona, biała- woda ok 60-70stC
czarna herbata gorzknieje gdy pazy się ją zbyt długo i z liści uwalnia się zbyt wiele garbników.
Herbate należy zalać, i po 3-5 minutach oddzielić fusy od płynu.
__________________
Cava
Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
|