Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matura z religii???
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-05-04, 22:32   #19
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka
Dot.: Matura z religii???

Według mnie wprowadzenie nowego systemu jest totalną porażką. Zgodzę się w tym momencie z Aeterną co do tego, że nie ma najmniejszego sensu rozdrabniać się tak bardzo w kwestii przedmiotów maturalnych. Ja kończąc liceum sama nie bardzo wiedziałam czego chcę. I o dziwo było mi z tym bardzo dobrze. Teraz od dzieci idących do gimnazjum (najbzdurniejsza rzecz jaką według mnie kiedykolwiek wymyślono) wymaga się wyboru profilu, bo do klasy ogólnej idą "same głąby" (zaczęrpnięte z wypowiedzi jednego znanego mi dzieciaka, co to dorosły się staje, bo kończy podstawówkę, phi ). Kompletna paranoja. A prawda jest taka, że w tych wszystkich klasach ukierunkowanych uczą dokładnie tego samego co w ogólnych, tylko lepiej nazwa brzmi .

Wracając do tematu wątku, uważam że jeśli komuś bardzo zależy na zdawaniu matury z religii, to droga wolna. Ani mnie to ziębi ani parzy. Wiem jednak, że taka matura nigdy nie będzie dla mnie warta tyle samo co matura z matematyki. Moje zdanie - wolno mi tak myśleć

btw czy ta "religia" to religia katolicka czy ogólnie religia jako wyznania na świecie?