Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matura z religii???
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-05-05, 09:27   #22
haima
Rozeznanie

GG do haima
Dot.: Matura z religii???

Cytat:
Napisane przez vretka
btw czy ta "religia" to religia katolicka czy ogólnie religia jako wyznania na świecie?
Jak znam życie, to katolicka W końcu tylko tej uczą w szkole.

Macie rację, dziewczyny, nie pomyślałam, że to może być jako przedmiot do wyboru. Ale i tak sam fakt nieźle mnie zbulwresował. No tak jakoś nie mogło mi się to w głowie pomieścić. Szkoła państwowa, gdzie się młodzież różnych wyznań uczy i maturę z religii wprowadzają.

A tak swoją drogą, to macie rację, że poziom szkolnictwa staje się co raz gorszy. Niby ten nowy jest taaaaki dobryyyy, ale jakoś dzieciaki co raz mniej wiedzą. Narzekano, że do tej pory wychodząc ze szkoły miało się tylko wiedzę encyklopedyczną, do niczego nie przydatną, ale na dobrą sprawę wiedzieliśmy więcej niż dzisiejsi abiturienci (nie mówię, że wszyscy, bo to byłoby krzywdzące, ale pewnie znaczna większość).

Sama matura, no cóż... też bym taką chciała Szczególnie ustną. Ktoś by mi napisał, ja bym się nauczyła i bym dostała 5 jak moja kuzynka A tak, to jak głupia czytałam lektury obowiązkowe i spoza kanonu, uczyłam się motywów literackich i gramatyki. Na pisemnej dobrze też było posiadać wiedzę z historii epoki, by ja wykorzystać w pracy. I można było pomarzyć o pisaniu o wiewiórce

Ps. "wiedza ogólna- wiedza, która nie przeszkadza, ale zawsze może się do czegoś przydać".
Stwierdzenie podobno przedwojenne, ale jakie na czasie Tak jakoś mi się skojarzyło, gdy myślałam, o starym systemie szkolnictwa

Edytowane przez haima
Czas edycji: 2006-05-05 o 10:37
haima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując