Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u gina i ile miałyście lat?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-03-10, 10:01   #15
Matka1978
Raczkowanie

Dot.: Jak wyglądała Wasza pierwsza wizyta u gina i ile miałyście lat?

monika13k - ja radziłabym ci iść jeszcze przed 1. razem, choćby po to, żeby dobrać odpowiednią dla ciebie metodę antykoncepcji. Poza tym, jeśli trafisz na wrażliwego lekarza nie będziesz musiała obawiać się badania.

Ja pamiętam, że poza tym pierwszym razem, kiedy byłam badana per rectum, już nigdy więcej się to nie zdarzyło, mimo, że chodziłam regularnie do ginekologa z powodu bolesnych miesiączek. Już nie pamiętam jak mnie badał, ale dało się spokojnie przeżyć.

Niemiła natomiast była wizyta, kiedy przyszłam do niego podejrzewając, że mogę być w ciąży (miałam chyba właśnie ze 20 lat), choć tak naprawdę nie doszło do pełnego stosunku. Lekarz krótko mówiąc opieprzył mnie, że rozpoczynam współżycie bez zabezpieczenia. Na szczęście spóźniony okres okazał się nie być objawem ciąży, a od tamtej pory zaczęłam brać pigułki antykoncepcyjne.

Wizyta u ginekologa, poza ew. ustaleniem metody antykoncepcji, jest też bardzo istotna z powodu ewentualnego wykrycia jakichś zapaleń i innych nieprawidłowości. Na przykład cytologię powinno się chyba robić nawet jeżeli się jeszcze nie współżyło.

W każdym razie ja zachęcam do wizyty u ginekologa. Może poradź się koleżanek do którego pójść. Pozdrawiam!
Matka1978 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując