Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - weksle
Wątek: weksle
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-09-22, 14:30   #2
diorek
Raczkowanie

Re: weksle

w obrocie u nas mamy dwa weksle : weksel trasowany i weksel własny .Tak w ogólności dla laika - nie jest to stwierdzenie dla prawnika Podejrzewam że chyba chodzi tu o pierwszy tzn. stanowi on rodzaj sformalizowanego przekazu pieniężnego tak ? bo ten drugi to raczej skrypt dłuzny i ma znaczenie bardziej gwarancyjne

W praktyce strony posługuja się urzędowymi blankietami wekslowymi , które wymagają wypełnienia . Blankiet urzędowy zawiera w cenie blankietu zaliczenie opłat skarbowych naleznych od maksymalnej sumy wekslowej do jakiej wypełnienia dany rodzaj blankietu się nadaje - jasne ? Gdy weksel nie jest sporządzony na blankiecie urzędowym lub gdy suma wekslowa przekracza sume maksymalną dla danego rodzaju blankietu - KONIECZNE staje się uiszczenie opłat skarbowych w wysokości i sposób przepisany przez przepisy finansowe .
BRAK - albo nienalezyte uiszczenie opłat skarbowych nie wpływa na ważność weksla ! ale tu kłaniają sie skutki przewidziane przez prawo finansowe .
- nazwa ,, weksel'' w samym tekście dokumentu w języku w jakim go wystawiono
- polecenie bezwarunkowe zapłaty oznaczonej sumy pieniężnej
- nazwisko osoby , która ma zapłacić - TRASATA
- RÓWNOZNACZNE Z NAZWISKIEM JEST oznaczenie nazwy osoby prawnej czy przedsiębiorstwa
- oznaczenie terminu płatności
- oznaczenie miejsca płatności
- nazwisko osoby na rzecz lub na zlecenie której zapłata ma być dokonana - REMITENTA - może nim być sam wystawca
- oznaczenie daty i miejsca wystawienia weksla
- podpis wystawcy
AHA - podpis koniecznie lepiej żeby był czytelny - w kancelariach są na to uczuleni

ART 2 prawa wekslowego - dokument któremu brak jednej z cech które wymieniłam nie będzie uważany za weksel Trasowany - lepiej uważać .

I PAMIĘTAJ : przez wystawienie ważnego weksla powstaje zobowiązanie wekslowe wystawcy , oznaczające że :
- odpowiada on za przyjęcie weksla
- odpowiada za zapłatę weksla
OD ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA PRZYJĘCIE WEKSLA może on się zwolnić przez zamieszczenie na wekslu klauzuli dodatkowej ,, bez obliga za przyjęcie''- klauzula przez którą wystawca zwalniałby się od odpowiedzialności za zapłatę uważana jest za nie napisaną art 9 prawa wekslowego . To tyle pamiętam z praktyk ( prawo wekslowe jest cięzkie a weksle są raczej niebezpieczne i przy duzych sumach ja osobiście nie radzę - wiem o tym coś z praktyk ) . Mam nadzieję że troszkę pomogłam
diorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując