2010-03-15, 10:01
|
|
|
dr n. med.
|
Dot.: specjalista na forum!!
Cytat:
Napisane przez allesi
Witam. Od jakiegoś czasu na moich palach od nóg pojawiły się wybrzuszenia. Nie bolą one, nawet, gdy się przyciśnie. Podejrzewam, że być może jeat to wina źle dobranego obuwia.
Nie wiem, do jakiego lekarza mam się udać - pierwszego kontaktu czy dermatologa. Mogłaby pani stwierdzić, czy szybko się tego pozbędę? I najważniejsze - co to jest. Byłabym wdzięczna.
http://img169.imageshack.us/gal.php?g=dsc0080t.jpg
|
Myślę że to nagniotki, czyli sprawka złego obuwia, najlepiej sprawdzają sie prepearty na odciski, dostępne w aptece bez recepty...
---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------
Cytat:
Napisane przez HerbADKA
Witam Panią Doktor, potrzebuję porady. Otóż od pół roku walczę można powiedzieć bezskutecznie z brodawkami płaskimi, które pojawiły mi się na twarzy. Do tego trądzik w postaci zaskórników i grudek. Chciałabym oczyścić cerę, zamknąć pory ale kosmetyczka powiedziała, że nie może nic poradzić dopóki nie wyleczę brodawek.
Do tej pory lekarz dermatolog przepisał mi: Brodacid - nie pomógł, Aldarę - wogóle nawet reakcji nie było, Groprinosin na zabicie wirusa od środka - oprócz ogólnego lepszego samopoczucia również nie zadziałał na brodawki.
Sama wyczytałam, że można je wyleczyć przykładając na noc plasterek cytryny moczony 24h w occie. Rzeczywiście pomogło, z tym że po takiej kuracji skóra ciemnieje, robi się strupek, który schodzi w moim przypadku około 2-3 tygodni i do tego pozostaje po nim blizna. Z obawy przed tym ostatnim, czyli bliznami stosowałam tę metodę tylko w 2 miejscach aby zobaczyć skuteczność. Rzeczywiście minął miesiąc a brodawki w te miejsca nie wróciły.
Proszę o poradę jak dalej sobie z tym poradzić? Czy np maść Contratubex może pomóc na te blizny? Mają głębokość ok 0,5 cm. A może np jakiś zabieg kosmetyczny złuszczający sobie z nimi poradzi? Bo szczerze mówiąc chciałabym kontynuować leczenie metodą cytryny i octu.
|
Z opisu stosowanego środka, myslę że to nie blizna tylko przebarwienie. Proszę stosować contratubex albo solcoseryl w żelu, 3-4 razy dziennie masując, i to intensywnie te miejsca.
---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------
Cytat:
Napisane przez natalia0955
Witam 
Chciałabym wykonać zabieg usuwania prosaków. Odkąd pamiętam mam je od zawsze pod oczami. Mam więc pytanie dotyczące tego czy powstaną potem blizny, po jakim czasie się odnowią i jak długo będzie się to goić?
Drugi mój problem to mocne sińce, których chce się pozbyć. Są jakieś domowe sposoby na to? i czym to jest spowodowane?
|
Prosaki do usunięcia u dobrej kosmetyczki, trzeba je wycisnąć i tyle, sińce to sprawa krążenia, najlepiej sprawdza się drenaż limfatyczny, okłady z herbaty i masaż kostakami lodu.
|
|
|