Dot.: Chora kicia ...
nie, nie - nie dostaje wieprzowiny.
Esfira - tak, kotek dostaje w domu tylko karmę i wodę. Już wszystkich domowników uczuliłam na to żeby jej nie dokarmiać bo to nie wychodzi jej na zdrowie .
Tak, sterydy pomogły. Kicia jest regularnie odrobaczana i odpchlana.
Jeśli chodzi o badania, to wet mi powiedział że nie zrobi wymazu z krwi, bo to nie określi jednoznacznie przyczyny alergii, dostała zastrzyk, i kilogram hipoalergicznej karmy, którą musiała jeść przez 6 tyg. a następnie stopniowo kazał mi wprowadzać do jadłospisu kotka nowe składniki i kontrolować jej zachowanie, co pozwoliło ustalić na co kicia ma uczulenie.
Też wydaje mi się, że niemożliwym jest aby objawy co jakiś czas ustępowały i się pojawiały, dlatego szukam pomocy tu na forum, myślałam, że ktoś może spotkał się z podobnym problemem. Kicia jest sterylizowana.
A jeszcze co do karmy, to cały czas kupuję jej Purinę i do tego kocie chrupki u weterynarza. I do tej pory nie było żadnych problemów.
Mam też problem z doczyszczeniem jej - jest długowłosa, a na ogonie przy nasadzie włosa gromadzi jej się mnóstwo brudu - nie kąpię jej często, bo to ogromny stres dla niej, ale ostatnio oglądałam jej ogon, umyłam ją - a niewiele tych zabrudzeń z ogona zeszło.