Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Interpretacja wiersza -NIE PRACA DOMOWA!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-03-17, 23:01   #3
n_omi
Rozeznanie

Dot.: Interpretacja wiersza -NIE PRACA DOMOWA!

z interpretacja poezji bywa roznie i z doswiadczenia wiem że ile osob tyle interpretacji. Moge przedstawic swoją, ponieważ uważam że to świetny wątek by wysilić troche głowę

Na poczatek chciałabym nie zgodzic się z Twoją interpretacją. Zakońćzenia zwrotek "ja się smiałam" sugerują że uwagi mężczyzny w stosunku do kobiety były raczej lekkiego charakteru, zabawowego, zaczepnego. Długie rzęsy, małe stopy to nie są poważne powody do narzekania na wygląd, myśle że ze strony mężczyzny były to raczej takie "zaczepki", konskie zaloty mowiac kolokwialnie. Mi ten wiersz skojarzył się bardzo z jej mężem. Ona bardzo młodo wyszła za mąż i bardzo szybko męża straciła, takie nie dojrzałe zaloty jakoś mi do tego pasują, choc w sumie poezji czy działa literackiego nie powinno się analizować w kontekście biografii autora. wiadomo ze autor to nie podmiot liryczny, ale tutaj zrobie wyjatek i sklonie sie ku tezie lekkiego odwołania do biografii chociażby w kontekscie ostatniej strofy.
Wydaje mi się że chodzi o przeprowadzenie z życia do śmierci bliskiej osoby. Ta droga światła tak mi się mistycznie skojarzyła . Po przeprowadzeniu tej osoby pozostaje się na świecie samemu. Dalsza część kojarzy mi się jakby z odwiedzaniem jej pochówku, gdzie droga zawsze jest ciężka, smutna i wzmaga zamyślenie, konczy się uklęknięciem na trawie (moze by sie pomodlić, porozmawiać) ale druga osoba nic już przecież nie odpowie. wtedy zaczepki, które być moze kiedyś nas bawiły, czy troche denerwowały są rzeczami których teraz nam najbardziej brakuje.

nice6irl : Twoje skojarzenie było moim drugim typem

Edytowane przez n_omi
Czas edycji: 2010-03-18 o 00:53
n_omi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując