Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co kupujecie w Mazidłach? Cz.II
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-03-18, 10:02   #223
Dronf
Rozeznanie

Dot.: Co kupujecie w "mazidłach"? Cz.II

Oj, biobaza, biobaza ...
4 na 5 kremów przy miksowaniu mi się rozwarstawiają/robią grudki a zawsze wlewam fazę wodną do olejowej, wszystko jest zawsze cieplutkie ostatni krem był nawet co do stopnia z termometrem robiony. Raz specjalnie dałam fazę olejową do wodnej, bo już mi ręce opadały ale nie pomogło . U mnie problem może być też spowodowany tym, że przepisy zawsze mam autorskie, nie korzystam z tych gotowych.
Mam jednak na to babranie się biobazy sprawdzony sposób, kiedy już miksujemy obie fazy i widzimy, że w kremie pojawiają się grudki wystarczy dodać kilka kropli (około 10 na 30ml kremu) polysorbate 80 i krem jest jak marzenie, wszystkie grudki znikają i przez 2-3 miesiące nie ma problemu z rozwarstwianiem ani "piankowaniem" się kremu .
Jeśli ktoś tak jak ja, ma też problem z tym, że kremy na biobazie wychodzą za rzadkie, nawet jak da się jej 8% a nie chce używać maseł w recepturze, to wystarczy do fazy wodnej dodać 1% alginatu i wtedy kremy mają przyzwoitą gęstość.
Chętnie też poczytam o innych sposobach na okiełznanie biobazy, więc jeśli ktoś taki posiada to niech się podzieli !
Dronf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując