Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pomocy! Nie umiem posługiwać się innymi pilnikami, niż metalowy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-03-18, 10:19   #6
L_ka
Rozeznanie

Dot.: Pomocy! Nie umiem posługiwać się innymi pilnikami, niż metalowy!

Cytat:
Napisane przez byliczka Pokaż wiadomość
Myślę że to piłowania naturalków dobry byłby taki pilnik z serii kolorowych. One są raczej o wyższej gradacji, przez co łatwiej nimi wypiłowac cos bez obawy że ściachamy sobie pół paznokcia.
Kupując pilnik kolorowy nie jest powiedziane, że będzie drobnoziarnisty. Przekonałam się o tym osobiście, jak kupiłam jakiś "gruboziarnisty" (nie wiem jakiej gradacji, ale sporo grubszy niż poprzedni), dobrze, że nie zaczęłam go używać i mogłam wymienić.

Mam jeszcze pytanie o pilniki metalowe, wiem że są be. Tylko co właściwie jest nazywane "pilnikiem metalowym"?
Bo ja pamiętam z czasów dziecięctwa swego takie stalowe, narzynane w kratkę (<1 mm między sąsiednimi nacięciami). I choć nie używałam ich osobiście, to jestem w stanie wyobrazić sobie jakie krzywdy robią paznokciom. Hmm, nawet znalazłam takie w sprzedaży
Natomiast obecnie dużo więcej jest "metalowych" o powierzchni jak papier ścierny, które (nie wszystkie) nazywają się "pilnik szafirowy". Nic o nich nie znalazłam na Wizażu - tylko to i niby są cacy.

Załączam zdjęcie tego metalowego i szafirowego i bardzo proszę o wyjaśnienie - czy pilnik jak po prawej (często również zwany metalowym) jest ok czy też nie? Bo na mój dotyk i babski rozum to jego powierzchnia niewiele różni się od papierowych / kolorowych.