2003-10-20, 21:38
|
|
Wtajemniczenie
|
Re: Pij mleko - będziesz kaleką!
Mi też rodzice nigdy nie wmuszali mleka - jak miałam ochotę to piłam i tak jest do dziś, choć przyznam się, że piję mleko bardzo rzadko. Czasem zdarza mi się wypić szklankę zimnego z kartonu, a czasem przegotowane, ale prosto od krowy (takie tłuściutkie - pycha )
Jednak u mnie w domu mleko jest zawsze. Mama pije mleko codziennie z racji tego, że po pierwsze je uwielbia, a po drugie pomaga Jej to na żołądek. Ma wrzody i jak tylko boli Ją żołądek, pół szklanki gorącego mleka przynosi Jej ogromną ulgę. Poza tym pija na śniadanie i często również na kolację mleko z chrupkami kukurydzianymi (ja też).
Mój chłopak również bardzo lubi zimne mleko z kartonu.
Uważam, że jeżeli organizm czegoś potrzebuje, to sam o to "prosi" i mamy na coś ochotę. Dlatego nie powinno się zmuszać dzieci do picia mleka, jak i innych produktów, jeżeli nie chcą. Ale jeżeli ma się na nie wielką ochotę, lub czuje się, że organizm go potrzebuje - to czemu nie?
Wydaje mi się, że w całej tej aferze chodzi o to, by nie pić za dużo mleka, by nie wmuszać w dzieci codziennie dwóch szklanek na siłę. I tyle.
|
|
|