2006-05-12, 10:13
|
|
Zadomowienie
|
"mądrości" kosmetyczne :0
przeczytałam właśnie dziwne rady na stronie pewnej firmy kosmetycznej :0
możliwe że się mylę, ale dla mnie to niedorzeczne żeby trzymać (nawet młodą) skórę "na sucho".. czy nie nawilżać cery trądzikowej..
nie mówiąc już o tym, że nie ma tu ani słowa o filtrach :0
"Mam 23 lata. Czy powinnam już intensywnie nawilżać skórę aby chronić ją przed zmarszczkami?
Taki sposób rozumowania jest z założenia błędny, choć przeglądając kolorowe pisma można by odnieść inne wrażenie. Głębokie nawilżanie zmarszczek raczej nie wyleczy. Przejściowy obrzęk skóry może nieco wygładzić twarz, natomiast koncepcja, jakoby wepchnięcie wody "na siłę" miało uczynić skórę lepszą, młodszą itp. jest z gruntu niewłaściwa. Wydaje się wręcz, że skóra twarzy eleganckiej kobiety powinna być trzymana trochę "za sucho", co poprawia mimikę twarzy i zmniejsza ilość problemów z łojotokiem.
• Jakich kremów powinnam używać w trądziku?
Stare powiedzenie dermatologiczne mówi, że trądzika nie powinno się smarować kremami tylko leczyć. I jest w tym dużo prawdy. Łojotok we wszelkich postaciach, a więc także trądzik, jest chorobą cywilizacyjną. Kawałkiem cywilizacji który jest najbliżej naszej skóry są właśnie kosmetyki. Tak więc w trądziku powinno się bardzo ograniczyć stosowanie kremów. Wiele leków przeciwtrądzikowych jednak bardzo wysusza skórę , zwłaszcza szczyty policzków. Miejsca te powinno się ochraniać kremem półtłustym lub tłustym (Ceralan, Ambilan), zwłaszcza w chłodne dni. Natomiast środek twarzy powinien pozostać bez kremów."
(źródło: www.emolienty.pl/index.php?ps=pytania)
ja bym już ich kosmetyków nie kupiła.. niestety :0
|
|
|