Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Excel a praca mgr - proszę o pomoc :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-03-29, 14:00   #2
SdC
Zakorzenienie

Dot.: Excel a praca mgr - proszę o pomoc :)

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;18212678]Promotora posiadam, a jakże Tyle tylko, że nie podał swego telefonu, maila - nic. A kazał mi dane opracować, z badań.

Otóż promotor stwierdził, że ma jakiś tajemniczy program (oczywiście nazwy nie zdradził, po co ), i mamy mu przynieść dane na płycie, a on to w program wrzuci i policzy.

I wszystko fajnie, arkusze obserwacji mam i ankietę, i o ile bez problemu wrzuciłam w excela wyniki obserwacji (skala 1-5, czyli cyferki, logiczne, że z cyferek da się wyliczenia zrobić) to z ankietą mam problem. Bo Mam przykładowo pytania:

1. Wiek - i tu a) 22-30 lat, b) 31-40 lat i tak dalej

2. Płeć a) K, b)M

3. Stopień awansu zawodowego a) stażysta, b) kontraktowy i tak dalej

4. Nauczany przedmiot a) j. polski, b) matematyka i tak dalej

I teraz jak to w tabelę wrzucać - podając literę odpowiedzi (czyli osoba nr 1 na pytanie nr 1 odpowiedziała a, na pyt. nr 2 - odpowiedziała c, na pyt. nr. 3 odpowiedziała z)? Czy też - wklepywać: osoba nr 1 to wiek 22-30 lat, awans zawodowy - stażysta...

I jeszcze jedna rzecz - są osoby, które uczą więcej niż jednego przedmiotu. Jak to wklepać?

Czy któraś z was robiła coś podobnego i jest w stanie mi pomóc? Bo nie bardzo widzę, jak ów tajemniczy program z excela odczyta takie dane...[/QUOTE]

Zrobiłabym legendę - wiek 22-30 - 1, 30-35 - 2 itd.. Ciężko stwierdzić jak to zrobić dokładnie, bo nie wiadomo jak program odczytuje to i co będzie liczone z tych danych .
SdC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując