2003-11-10, 22:35
|
|
Gość
|
Re: jak sobie z tym poradzic?
SYLWIA napisał(a):
> Wiecie co? Wlasnie przeczytalam na forum ,ze jedna z wizazanek spodziewa sie dziecka i niby nic-no gratulacje oczywiscie ale..... to chore ,ale poczulam sie zazdrosna hmmm to ochydne
>Powiedzcie mi dziewczyny czy jestem jakas.....nie wiem juz jak sobie z tym radzic
Ostatnimi czasy mam zaskakująco wiele znajomych, które reaguja podobnie do Ciebie. Nie wydaje mi się to jakoś specjalnie dziwne, tak jest po prostu skonstruowana część psychiki i nie ma sensu z nią walczyć.
Jedyne, co mogę Tobie doradzić, to:
- postaraj się ustabilizować związek na takim poziomie, który zapewni poczucie bezpieczeństwa Tobie i ewentualnemu dzieciaczkowi
- jeśli Twoje problemy z zajściem w ciążę mają podłoże medyczne, znajdź łapiducha, który ma udowodnione doświadczenie we wznawianiu/podtrzymywaniu ciąży
- nie myśl obsesyjnie o dzieciakach, poza uzasadnionymi medycznie przypadkami taka fobia wręcz przeciwdziała spokojnemu pożyciu...
- nie zrywaj znajomości z parami, które mają już potomstwo, ciesz się obecnością dzieci, ćwicz, obserwuj...
oraz najważniejsze:
jeśli zauważysz parę z dzieciakiem, nie uciekaj - uśmiechnij się do bejbiaka, pozdrów uśmiechem szczęśliwą mamę.
Poza tym, jak twiedzą ludziska mocno doświadczone, faza polowania na dzieciaka jest najprzyjemniejszą spośród wszelkich innych następujących 
Wyluzowanego spojrzenia życzę
|
|
|