Przyczajenie
Zarejestrowany: 2010-03
Lokalizacja: Katowice
Wiadomości: 16
|
Dot.: Wspólne odchudzanie od 06.04.2010!
a co powiecie dziewczyny, żeby w poniedziałek rozpocząć odchudzanie od oczyszczenia organizmu? Przy tym też traci się kilogramy, a wydaje mi się, że to może być idealny start i przygotowanie do odchudzania i dalszej dietki Znalazłam coś takiego:
Podstawą są warzywa, owoce, fermentowane napoje mleczne i produkty zbożowe z pełnego przemiału. Jedz pięć posiłków dziennie: pożywne śniadanie, obiad na ciepło, lekką kolację, plus dwie pyszne przekąski na drugie śniadanie i na podwieczorek (łącznie od 1000 do 1200 kcal dziennie). Nie musisz się wtedy martwić, że będzie dokuczał ci głód lub poczujesz się osłabiona. Pamiętaj przy tym o codziennej porcji płynów, oprócz napojów uwzględnionych w jadłospisie wypijaj każdego dnia od 1,5 do 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Możesz wspomagać się też specjalnymi preparatami ( ja mam kupiony Drenafast )
Pierwsze efekty oczyszczania
Powinnaś zauważyć już w trakcie kuracji, uczucie lekkości i przypływ sił witalnych poczujesz trzeciego, czwartego dnia diety. Po tygodniu pojawi się jeszcze więcej korzyści. Możesz liczyć na wyregulowanie pracy przewodu pokarmowego (jeśli miewałaś zaparcia, teraz problem powinien zniknąć) i poprawę stanu skóry – twoja cera stanie się jaśniejsza i gładsza. Natomiast przyjemnym efektem ubocznym kuracji będzie utrata wagi (ok. 1 kg).
Dzień pierwszy i drugi
PIERWSZE ŚNIADANIE (256 kcal)
Sałatka owocowa
Składniki: banan, kiwi, mandarynka, łyżka pestek z dyni, 2 łyżki kiełków słonecznika.
Owoce obierz, pokrój i włóż do miseczki. Dodaj pestki z dyni oraz kiełki.
Filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (113 kcal)
Surówka z marchwi i jabłka
Szklanka soku wielowarzywnego
OBIAD (325 kcal)
Zielona zupa
Składniki: 2 ziemniaki, szklanka fasolki szparagowej, brokuł, po łyżce koperku,
natki, margaryny, sól i pieprz.
Obierz i pokrój ziemniaki. Fasolkę oczyść, a brokuł podziel na różyczki. Tak przygotowane składniki ugotuj. Gdy zmiękną, dodaj margarynę i przypraw solą oraz pieprzem. Zupę posyp posiekanym koperkiem i natką.
Filiżanka herbaty owocowej
PODWIECZOREK (102 kcal)
Pieczone jabłko
Składniki: jabłko, łyżka dżemu, cynamon.
Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Do środka dodaj łyżeczkę dżemu i szczyptę cynamonu. Piecz 15 minut w temp. 150 st. C.
KOLACJA (215 kcal)
Sałatka z tofu
Składniki: 2 cienkie plastry tofu, żółta papryka, ogórek, 2 małe pomidory, por,
3 łyżki kiełków lucerny, 2 łyżki koperku.
Warzywa umyj i pokrój na mniejsze części (z pomidora usuń miąższ). Podziel na
kawałki serek tofu i połącz go z warzywami. Sałatkę polej sosem: łyżeczkę oliwy połącz z łyżeczką octu winnego, łyżeczką sosu sojowego, słodką papryką i szczyptą soli. Udekoruj koperkiem i kiełkami.
Szklanka herbaty owocowej
Cały dzień – 1011 kcal
Dzień trzeci i czwarty
PIERWSZE ŚNIADANIE (299 kcal)
Musli z owocami i jogurtem
Składniki: po 5 łyżek płatków pszennych i owsianych, 2 łyżki pestek słonecznika,
łyżka rodzynek, łyżka orzechów włoskich, kiwi, plaster melona, jogurt naturalny
(2 proc. tł.), łyżeczka kiełków słonecznika.
Do miski wsyp płatki, pestki słonecznika, rodzynki i orzechy. Wymieszaj. Kiwi pokrój w kostkę, a z melona wytnij łyżeczką małe kulki. Owoce polej jogurtem, posyp musli i wymieszaj. Udekoruj kiełkami słonecznika.
Filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal)
Kromka pieczywa pełnoziarnistego z miodem
Szklanka soku grejpfrutowego
OBIAD (419 kcal)
Ryż z warzywami
Składniki: 1/3 torebki ryżu brązowego, brokuł, szklanka fasolki szparagowej, żółta papryka, marchew, cebula, łyżka oliwy z oliwek i łyżka natki.
Ryż ugotuj i osącz. Warzywa umyj i pokrój. Brokuły i fasolkę podgotuj w niewielkiej ilości wody i osącz. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć rozdrobnione warzywa i duś chwilę pod przykryciem. Pod koniec duszenia posyp solą i pieprzem, dodaj ryż i udekoruj natką.
Szklanka soku pomidorowego
PODWIECZOREK (125 kcal)
Koktajl truskawkowy
Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tł.), 10 truskawek (świeżych lub mrożonych).
Składniki zmiksuj.
KOLACJA (234 kcal)
Sałatka z kuskusem
Składniki: 3 łyżki kaszy kuskus, cykoria, brzoskwinia, pomarańcza, łyżka pestek
słonecznika, łyżka sosu vinegret.
Kaszę zalej wodą i odczekaj, aż napęcznieje. Cykorię umyj i pokrój w paseczki. Obierz i pokrój pomarańczę oraz brzoskwinię. Wszystkie składniki wymieszaj, polej sosem przygotowanym z łyżeczki oliwy z oliwek, łyżeczki musztardy i łyżeczki octu winnego ze szczyptą soli i cukru. Na koniec sałatkę posyp uprażonymi pestkami słonecznika.
Szklanka herbaty z aronii
Cały dzień – 1207 kcal
Dzień piąty
PIERWSZE ŚNIADANIE (307 kcal)
Maślanka (szklanka) z płatkami
kukurydzianymi (4 łyżki) i gruszką
Filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (130 kcal)
Warzywa z dipem czosnkowym
Składniki: marchew, ogórek, żółta papryka, 3 łyżki serka homogenizowanego, ząbek czosnku, sól, pieprz, suszona bazylia.
Warzywa pokrój, wymieszaj z serkiem, wyciśniętym czosnkiem, dopraw.
OBIAD (417 kcal)
Omlet ze szpinakiem
Składniki: 2 jajka, 4 łyżki mleka (0,5 proc. tł.), 150 g szpinaku, 50 g chudego sera twarogowego, cebula, ząbek czosnku, łyżeczka natki, łyżka oliwy z oliwek.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj szpinak i podduś. Wrzuć rozdrobniony serek, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozbij jajka, dodaj mleko i szczyptę soli. Na rozgrzanej oliwie usmaż omlet.
Szpinakowe nadzienie rozłóż na połowie usmażonego placka i przykryj drugą
połówką. Udekoruj natką pietruszki.
Surówka
Składniki: pomidor, 4 łyżki kiełków, sól,
6 zielonych oliwek, łyżeczka szczypiorku.
Pokrój pomidora, dodaj kiełki, oliwki i szczypiorek. Dopraw do smaku.
Filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (123 kcal)
Koktajl malinowy
Składniki: szklanka kefiru (2 proc. tł.),
3 szklanki malin lub porzeczek.
Owoce zmiksuj z kefirem.
KOLACJA (226 kcal)
Kromka chleba chrupkiego z miodem
Surówka z marchwi z orzechami
Składniki: marchew, seler korzeniowy, jabłko, łyżeczka orzechów włoskich,
łyżeczka miodu, sok z cytryny.
Marchew, jabłko i selera umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Dodaj
wyciśnięty sok z cytryny i miód. Całość posyp posiekanymi orzechami.
Szklanka herbaty z aronii
Cały dzień – 1203 kcal
Dzień szósty
PIERWSZE ŚNIADANIE (300 kcal)
Grzanki z jajkiem i szczypiorkiem
Składniki: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego, jajo, łyżeczka szczypiorku,
łyżeczka oliwy z oliwek, przyprawy.
Do miseczki wbij jajko. Dosyp posiekany szczypiorek, przypraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Kromki chleba zanurz z obu stron w masie
jajecznej i smaż na rozgrzanej oliwie.
Surówka
Składniki: pomidor, 5 zielonych oliwek, sok z połowy cytryny.
Pokrój pomidora i zmieszaj z oliwkami. Dopraw sokiem z cytryny.
Szklanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (96 kcal)
Banan
OBIAD (410 kcal)
Chłodnik
Składniki: 2 szklanki maślanki, 2 łyżki soku z buraka, burak, ogórek, 6 rzodkiewek,
po 1/2 pęczka szczypiorku i koperku.
Buraka ugotuj, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Ogórka i rzodkiewki umyj i pokrój w kostkę, szczypiorek drobno posiekaj. Maślankę wymieszaj z sokiem buraczanym, dodaj rozdrobnione warzywa i przyprawy. Całość posyp dużą
ilością posiekanego koperku.
Gotowana fasolka szparagowa (200 g)
polana rozpuszczoną margaryną
(płaska łyżka)
Gotowane ziemniaki z koperkiem
Filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (130 kcal)
Szklanka soku grejpfrutowego
l10 orzechów laskowych
KOLACJA (257 kcal)
Serek z owocami i miodem
Składniki: 100 g serka wiejskiego, kiwi, plaster ananasa, łyżka miodu, 3 łyżki kiełków.
Do serka wrzuć pokrojone w kostkę
owoce. Dodaj miód i kiełki.
Szklanka herbaty owocowej
Cały dzień – 1193 kcal
Dzień siódmy
PIERWSZE ŚNIADANIE (315 kcal)
Jogurt z musli i truskawkami
Składniki: 15 truskawek, szklanka jogurtu, 4 łyżki musli.
Owoce polej jogurtem i posyp musli.
Filiżanka zielonej herbaty
DRUGIE ŚNIADANIE (126 kcal)
Kanapka (chleb chrupki) z pomidorem i szczypiorkiem
Szklanka soku marchwiowo-pomarańczowego
OBIAD (403 kcal)
Zupa z soczewicy
Składniki: szklanka czerwonej soczewicy (suche nasiona), cebula, pomidor, ząbek czosnku, łyżka natki, 2 yżeczki ketchupu (bez konserwantów), łyżeczka oliwy
z oliwek, przyprawy (listek laurowy, ocet winny, sól, pieprz, kminek).
Soczewicę mocz przez kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną cebulę i utarty czosnek. Połącz soczewicę z cebulą i czosnkiem, przełóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj listek laurowy i gotuj ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmij soczewicę, pozostawiając wywar w garnku. Zmiksuj soczewicę i z powrotem przełóż do garnka. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję zupy kremowej. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone pomidory bez skórki i ketchup. Przypraw do smaku. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką.
Sałatka z pieczarkami
Składniki: 6 liści sałaty, 4 rzodkiewki,
5 pieczarek, zielony ogórek, łyżka szczypiorku, 2 łyżki rzeżuchy, sok z cytryny, sól.
Sałatę porwij na kawałki, rzodkiewkę pokrój, szczypiorek posiekaj. Pieczarki przekrój na połówki, podduś, potem wystudź. Wymieszaj warzywa, posól,
polej sokiem z cytryny, dodaj rzeżuchę.
Filiżanka zielonej herbaty
PODWIECZOREK (132 kcal)
Szklanka maślanki (0,5 proc. tłuszczu) i duża brzoskwinia
KOLACJA (248 kcal)
Dwie kanapki (chleb żytni pełnoziarnisty) z twarożkiem z dodatkiem papryki i szczypiorku
Składniki: 2 plastry chudego sera twarogowego, 4 łyżki jogurtu naturalnego (2 proc. tł.), czerwona papryka, łyżka szczypiorku.
W miseczce rozgnieć ser, dodaj jogurt, drobno posiekaną paprykę i szczypiorek. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.
Filiżanka zielonej herbaty
Cały dzień – 1224 kcal
Wydaje mi się, że to całkiem niezły pomysł. Zwłaszcza, że idzie wiosna, a ja czuje się ospała, ociężała i leniwa :/
Co o tym myślicie??
__________________
Odchudzam się!
58 >57>56>55>54>53>52>5 1
Drożdże 
19.05.2012 -> 1 kubeczek
|