Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rozmowy w toku... Zawital do nas bocian :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-01, 14:24   #2503
Kasia_Dublin
Zadomowienie

Dot.: Rozmowy w toku... Zawital do nas bocian :)

Cytat:
Napisane przez she 00 Pokaż wiadomość
Więc tak jestem public. Ale w grudniu mąż jako bonus dostał VHI i wciągnąl mnie za 50Emiesięcznie- w sumie cover mamy chyba od poczatku lutego... tylko że zawsze są te okresy karencji(waiting periods) i zazwyczaj trwają 6mcy.....więc nie sądze żebym się załapała... zapytam w Rotundzie, ale marne szanse, z tego co wiem...

---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

kasiu-Acha co do absurdów irlandzkich nie dostanę żadnego chorobowego, bo mimo że mam ciurkiem przepracowane rok i 3 mce wstecz to im to nie wystarczy .... mam w sumie 134tyg. w ciagu 4lat przepracowane(jestem studentką dzienną, więc musiałam zrezygnowac z pracy na pierwszym roku, bo nie dałabym rady, potem pracowałam okresowo, ale ost. pracowałam ciurkiem 74 tyg)...wymagają 104....ale drugi chaczyk w 2008 musze mieć 39tygodni a mam tylko 22.... no i suma sumarą przez 5 mcy nie dostane ani grosza... dzięki Bogu mąż ma dobra, stałą pracę....ale nie wyobrażam sobie dziewczyn które nie mają takiego wspacia....

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Moja szwagierka jest w ciąży w Niemczech.... i to chyba najepsza opieka z naszej czwórki(ja jestem w Irlandi, mam tez ciezarowke znajomą w Polsce, kuzyna żone w Belgii, i właśnie szwagierke w Niemczech-) także mamy na bierząco porównanie 4 krajów- i Niemcy wychodzą na prowadzenie

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ----------

Spadam dziewczynki...miłego dnia...
Do mnie przyjezdza znajoma z dziecmi...może trochę sie rozruszam i oderwe od tych ciążowych trosk

buziaki
No tak myslalam ze jestes public bo moja kuzynka ma identycznie i do tej pory (tak samo jak ja ma 20 tyg) nie zbadali jej krwi, nie zrobili usg ani cisnienia ani wazenia. Wiem ze za tydzien bedzie miala pierwsze usg.

Ja slyszalam ze te 6 miesiecy karencji w ubezpieczeniu odnosi sie tylko do claims czyli jakbys byla u GP to przez 6 miesiecy nie wolno ci prosic o zwrot kasy jaka ci sie nalezy. A poza tym ubezpieczona na opieke w szpitalach czy na maternity jestes wiec powinni cie przyjac do semi. Oczywiscie nie jestem tego pewna na 100% ale moze warto sie troszke bardziej zainteresowac. Tylko uprzedzam ze nawet majac VHI za semi private trzeba doplacic 500 euro (bez VHI to by bylo jakies 2500 jak nie wiecej).

A z tymi stamps to wiem bo tez dostalam list z sociala ze mi sie nie nalezy illness benefit co jest bzdura bo pracuje pelne 52 tygodnie rocznie od 3 lat. Po prostu cos im sie pokickalo. Ale rozumiem ze sie martwisz bo przez to nie przysluguje ci maternity benefit . Miejmy nadzieje ze wszystko sie w koncu wyprostuje i bedziesz mogla zapomniec o troskach. Calusy

I jeszcze tak zupelnie na marginesie czy ktos ci polecil rotunde czy sama tak zdecydowalas? Pytam sie bo znam 2 ciezarne z Twojej okolicy (Lexlip i Kilcock ) i obie rodza w Holles St. Zakladam ze musza miec do Holles blizej/latwiejszy dojazd stad moje pytanie . Ja tez poszlam do Holles ale to juz z polecenia mamy tz-a bo normalnie to rotunde mam troszeczke blizej.

Czy to jawa czy to sen...

Edytowane przez Kasia_Dublin
Czas edycji: 2010-04-01 o 14:39
Kasia_Dublin jest offline Zgłoś do moderatora