Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Kłótnia o ślub
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-01, 14:51   #281
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Kłótnia o ślub

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
A tak ktoś napisał że "bez sensu, nigdy nie będzie po równo"
Ok, no nie będzie, bo czemu ma być? On nigdy w ciąże nie zajdzie, ja nigdy dziecka nie spłodzę - sprawy biologiczne odstawmy ma półkę.
Ale czy dlatego że matka natura obdarowała nas innymi cechami, mam nie realizować własnego zdania?
Tam gdzie można, niech będzie wspólnie i po równo, albo przynajmniej tak by nie decydować za drugiego. On niech sobie zostanie przy swoim nazwisku, ale mi pozwoli zostać przy moim. Nie pozwala.
Jedno jest pewne - on nie może tobie nie pozwolić. Powinnaś mu o tym powiedzieć, że skoro chce z tobą tworzyć rodzinę to musi szanować twoje zdanie. Nie masz być jego dzieckiem, za które będzie decydował, tylko partnerką, z którą decyzje będzie podejmował wspólnie. Powiedz to bez żalu i kłótni Poza tym argumentem prawnie nie może ci zabronić nazywać się po ślubie tak jak tylko sobie zażyczysz (oczywiście w granicach przepisów). No z której strony nie popatrzeć w kwestii twojego nazwiska to on sobie może co najwyżej pogadać tylko

Cytat:
Napisane przez Sadek Pokaż wiadomość
No własnie nie widzisz, a ja jestem zdania że jak ktos chce miec dzieci to musi o pewnych sprawach myslec do przodu! Np. gdzie to dziecko bedzie mieszkało w przyszłosci, do jakiej szkoły bedzie chodziło, czy nie bedzie miało problemów z nazwiskiem w przypadku ślubu! No chyba ze 3 albo 4 nazwiska to nie jest dla Was problem? Fajnie, ja tam jednak wole nie robić problemów własnym dzieciom tylko maksymalnie ułatwić im zycie, od tego są rodzice!
Po pierwsze zastanawianie się nad szkołą dla dziecka lub jego mieszkaniem zanim się to dziecko w ogóle poczęło to nawet trudno mi skomentować, ale argument twój jest na prawdę przesadzony... szkoda, że tego nie widzisz. Po drugie posiadanie więcej niż 2 nazwisk w Polsce nie jest możliwe.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-04-01 o 14:55
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując