2010-04-01, 14:51
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłótnia o ślub
Cytat:
Napisane przez muszynianka
A tak ktoś napisał że "bez sensu, nigdy nie będzie po równo"
Ok, no nie będzie, bo czemu ma być? On nigdy w ciąże nie zajdzie, ja nigdy dziecka nie spłodzę - sprawy biologiczne odstawmy ma półkę.
Ale czy dlatego że matka natura obdarowała nas innymi cechami, mam nie realizować własnego zdania?
Tam gdzie można, niech będzie wspólnie i po równo, albo przynajmniej tak by nie decydować za drugiego. On niech sobie zostanie przy swoim nazwisku, ale mi pozwoli zostać przy moim. Nie pozwala.
|
Jedno jest pewne - on nie może tobie nie pozwolić. Powinnaś mu o tym powiedzieć, że skoro chce z tobą tworzyć rodzinę to musi szanować twoje zdanie. Nie masz być jego dzieckiem, za które będzie decydował, tylko partnerką, z którą decyzje będzie podejmował wspólnie. Powiedz to bez żalu i kłótni Poza tym argumentem prawnie nie może ci zabronić nazywać się po ślubie tak jak tylko sobie zażyczysz (oczywiście w granicach przepisów). No z której strony nie popatrzeć w kwestii twojego nazwiska to on sobie może co najwyżej pogadać tylko 
Cytat:
Napisane przez Sadek
No własnie nie widzisz, a ja jestem zdania że jak ktos chce miec dzieci to musi o pewnych sprawach myslec do przodu! Np. gdzie to dziecko bedzie mieszkało w przyszłosci, do jakiej szkoły bedzie chodziło, czy nie bedzie miało problemów z nazwiskiem w przypadku ślubu! No chyba ze 3 albo 4 nazwiska to nie jest dla Was problem? Fajnie, ja tam jednak wole nie robić problemów własnym dzieciom tylko maksymalnie ułatwić im zycie, od tego są rodzice!
|
Po pierwsze zastanawianie się nad szkołą dla dziecka lub jego mieszkaniem zanim się to dziecko w ogóle poczęło to nawet trudno mi skomentować, ale argument twój jest na prawdę przesadzony... szkoda, że tego nie widzisz. Po drugie posiadanie więcej niż 2 nazwisk w Polsce nie jest możliwe.
Czas edycji: 2010-04-01 o 14:55
|
|
|