Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ciaza i porod w UK
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-01, 20:24   #1723
thebestme82
Raczkowanie

Dot.: Ciaza i porod w UK

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Cześć laseczki

Kasiowa z paznokietkami to też miałam cykora i Tż obcinał na początku,ale okazało się,że strach ma wielkie oczy. Masz oczywiście odpowiednie nożyczki z zaokrąglonymi końcami? Nimi obcina się łatwo i trudno skrzywdzić maluszka.Obcinaj,gdy Alex śpi,nie będzie się ruszał. U rączek obcinaj na okrągło,u nóżek na orosto.
Na spacer możesz wyjść choćby zaraz.Maluch już miał kontakt z dworem,gdy wychodziłaś ze szpitala. Ja wyszłam na spacer już po dwóch dniach od narodzin. Nie jest prawdą,że dziecko trzeba najpierw wystawiać na balkon itp. Ubierz odpowiednio,osłoń od wiatru i pierwszy spacerek nie dłużej niż 15min.

Co do paszportu. Tutaj można zrobić tylko tymczasowy,na rok. Trzeba pojechać do konsulatu na spotkanie.Muszą się wstawić oboje rodziców z maluszkiem . Trzeba mieć przy sobie brytyjski akt urodzenia,dwie zdjęcia i paszporty lub ID rodziców. Na miejscu należy wypełnić formularz o paszport.Potrzebny będzie odpis aktu małżeństwa. Na miejscu trzeba zapłacić coś ok 13 funtów.Na paszport czeka się około miesiąca,teoretycznie powinno odebrać się go osobiście,ale ja zapytałam,zapłaciłam 5 fuli i przysłali mi pocztą.W czasie ważności paszportu trzeba polecieć z dzieckiem do Polski,aby złożyć akt urodzenia w USC i załatwić PESEL.

tu jest link do konsulatu w Londynie,dział paszportó:
http://www.londynkg.polemb.net/index.php?document=96
Kiedys jechało sie do Polski po to aby załatwic dla dziecka paszport na stałe lub kilka lat a teraz zmieniono zasady i chyba juz nie ma sensu leciec do kraju aby wyrobic paszport bo tam tez dają tylko na rok!!!Cytat ze strony Ministerstwa Spraw Wewnetrznych i Administracji.
W dniu 19 lutego 2010 r. wchodzi w życie nowelizacja ustawy o dokumentach paszportowych. Najważniejsze zmiany przepisów dotyczą:
  • zasad wydawania dokumentów paszportowych dla dzieci do 5 roku życia - co do zasady - zgodnie z art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy dzieciom w tym wieku będą wydawane paszporty tymczasowe; w tym przypadku dzieci nie będą musiały być obecne przy składaniu wniosku paszportowego. Obecność będzie obowiązkowa wyłącznie, gdy na życzenie rodziców dziecku do 5 roku życia będzie wydawany paszport biometryczny,
  • terminu ważności paszportów biometrycznych wydawanych na żądanie rodziców dla dzieci do 5 roku życia - dokumenty te będą wydawane z 12 miesięcznym terminem ważności,
  • odbioru dokumentu paszportowego dla osoby małoletniej (do 18 roku życia) - obecność małoletniego nie jest obowiązkowa,
  • właściwości organów paszportowych w kraju - bez zmian pozostaje zasada, że paszport wydaje organ właściwy ze względu na stałe miejsce pobytu osoby. Natomiast w przypadku braku stałego miejsca pobytu osoby ubiegającej się o paszport, Zniesiona została zatem procedura wyrażania przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych zgody na wydanie dokumentu paszportowego z pominięciem właściwości miejscowej, bowiem dokument będzie wydawany przez organ właściwy według ostatniego stałego miejsca pobytu tej osoby. Osobom, które nigdy nie posiadały stałego zameldowania na terytorium kraju, paszporty będą wydawane przez wojewodę właściwego według aktualnego miejsca pobytu,
  • jednoznacznego określenia, iż ulgowa opłata za wydanie paszportu będzie przysługiwała wszystkim małoletnim do czasu podjęcia ustawowo określonego obowiązku szkolnego, uczniom i studentom,
  • zasad wydawania paszportów tymczasowych przez organy paszportowe w kraju i za granicą,
  • zwolnienia z opłaty skarbowej odpisów zupełnych aktów stanu cywilnego wydawanych w celu realizacji dokumentu paszportowego.

Kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat

Edytowane przez thebestme82
Czas edycji: 2010-04-01 o 20:34
thebestme82 jest offline Zgłoś do moderatora