Rozeznanie
|
Dot.: Kosmetyki a ciąża
Czy można, to raczej nic nie piszą... Możliwe, że nie o wszystkich wiadomo, czy szkodzą, czy nie. Pewnie o kilku bezpiecznych dziś, nowych składnikach w kosmetykach za kilka lat tez będzie głośno, bo się okaże że jednak w ciąży szkodzą... Zdam się w takim razie na własne wyczucie.
Może to nie kosmetyczna biochemia - ale chemia. Samo powietrze w wielkich miastach jest bardziej szkodliwe niz kosmetyki. Ja, kiedy dowiedziałam się o ciąży wróciłam na wieś.
http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/kl..._lokalne.html:
"Dwutlenek siarki (SO2) znajdujący się w powietrzu powoduje częstsze występowanie u mieszkańców chorób dróg oddechowych oraz zwiększoną ich podatność na choroby nowotworowe. Głównym źródłem SO2 w miejskim powietrzu jest spalanie paliw kopalnych, zwłaszcza węgla np. w elektrociepłowniach oraz w dzielnicach miast o przewadze tradycyjnego, indywidualnego ogrzewania mieszkań.
Tlenki azotu (NOx) podwyższają ciśnienie krwi, powodują zaburzenia krążenia, spadek wydajności oddechowej oraz drażnią oczy. Głównym źródłem NOx w miejskim powietrzu jest spalanie paliw kopalnych, zwłaszcza przez silniki samochodów, oraz emisje z zakładów przemysłu chemicznego.
Oddychanie powietrzem miejskim z tlenkiem węgla (CO) podwyższa ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej oraz chorób układu krążenia. Co więcej zastępuje tlen w krwi i powoduje jego niedobór co może prowadzić do uszkodzeń systemu nerwowego i mózgu, nawet do śmierci. Głównym źródłem CO w miejskim powietrzu jest spalanie paliw kopalnych, tzn. węgla, ropy, gazu ziemnego.
Kadm (Cd) kumuluje się w wątrobie, nerkach i kościach. Może powodować raka płuc i osteoporozę. Wzmaga także nadciśnienie tętnicze. Głównym źródłem Cd w miejskim powietrzu są emisje z zakładów przemysłu chemicznego i metalurgicznego oraz spalanie węgla
Kolejny metal ciężki, ołów (Pb) osadza się w kościach i wpływa na nerki oraz system nerwowy np. może powodować choroby umysłowe. Jest szkodliwy dla wątroby oraz osłabia oczy. Głównym źródłem Pb w miejskim powietrzu są emisje z hut i spalanie węgla.
Fluor (F) jest potrzebny dla organizmu (np. kości, zęby) lecz w niewielkich ilościach. Zbyt wielkie dawki niszczą kości, nerki i płuca, mogą powodować raka płuc. Głównym źródłem F w miejskim powietrzu jest przemysł metalurgiczny, np. emisje z hut aluminium.
Ozon troposferyczny (O3) powodujący np. smog foto-chemiczny drażni oczy i system oddechowy, może nawet częściowo uszkodzić górne drogi oddechowe."
http://www.ekoklub.ehost.pl/index3.php?link=l37 :
"Ryzyko zachorowania wynikające z zanieczyszczenia powietrza jest zróżnicowane: szczególnie duże w przypadku dzieci, osób w starszym wieku, cierpiących na wcześniejsze choroby, kobiet w ciąży oraz dzieci nienarodzonych. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia, w całej Europie same pyły samochodowe odpowiedzialne są za 25 mln dodatkowych zachorowań wśród dzieci na schorzenia górnych dróg oddechowych i ponad 32 tysiące dodatkowych zgonów na rok."
http://dudi85.fm.interia.pl/graf/slask/powietrze.html :
"A jaki jest efekt zanieczyszczenia atmosfery dla mieszkańców Górnego Śląska? Proporcjonalnie często występujące ciąże patologiczne oraz przekraczająca średnią krajową umieralność niemowląt, większa u dzieci śląskich w porównaniu z ich rówieśnikami w innych częściach kraju zachorowalność na przewlekłe zaburzenia układu oddechowego, niektóre postacie nowotworów, ołowicę, alergie. Największy jest odsetek dzieci upośledzonych. Tę przerażającą statystykę zdrowotną dzieci uzupełniają częstsze niż w innych rejonach zachorowania dorosłych (choroby układu krążenia, astma, rozedma płuc, pylica, ołowica, nowotwory) oraz niższa średnia życia, szczególnie mężczyzn."
Piszę to dlatego, że moim zdaniem są ważniejsze zagrożenia dla naszych nienarodzonych dzieci, których się czasem nie dostrzega, lub nie chce dostrzec. Co z tego, że ominie sie filtr chemiczny i retinoidy, skoro potem, na spacerze przy drodze zaserwujemy maleństwu inhalację ołowiem i innymi świństwami?
Nie chce z nikim polemizować, tylko wrzucam swój luźny wniosek.
A kosmetyki apteczne są tak samo poddawane badaniom jak i wszystkie inne. Np. serii Vichy, moim zdaniem nie powinno tam w ogóle być ;P
|