2010-04-10, 20:15
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Offtopowe zapuszczanie, część XIV,czyli wiosenne promienie we włosach zapuszcza
Cytat:
Napisane przez aanika
A umiecie wyjaśnić, dlaczego najpierw mówili, że jest 132 ofiary?
|
Taką informację podali Rosjanie. Wydaje mi się, że podali taką liczbę, bo zapewne tyle osób mogłoby się zmieścić na pokładzie samolotu tego typu.
Cytat:
Napisane przez saming
2 dzień Świąt zarówno BN jak i Wielkanocnych to jedna wielka bzdura.
Bo tak na czysty rozum: kto rodzi się dwa dni? (jakieś wyjątki, ale bez przesady), i nawet jeśli bierzemy pod uwagę zmartwychwstanie - to była chwila, moment, trwało... szybko? A nie 2 dni. Jak dla mnie powinni zlikwidować ten '2 dzień świąt'. Chcą wolne - to niech mają, ale nazwą normalnie, a nie tak "ni w pipe, ni w oko".
|
Drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia to jest święto św. Szczepana - pierwszego męczennika, a nie uczczenie narodzin Jezusa. 
Poza tym zarówno w 2 dzień Bożego Narodzenia i Wielkanocy msza w kościele już jest mniej ważna (tak w uproszczeniu) niż msza niedzielna i świąteczna. Ponieważ wtedy w kościele jest tylko jedno czytanie i Ewangelia, natomiast w niedziele i święta są dwa czytania. Tak nam kiedyś ksiądz na religii powiedział i w parafii u mojej babci też tak proboszcz mówił.
Czas edycji: 2010-04-10 o 20:17
|
|
|