Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wspólne odchudzanie od 06.04.2010!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-12, 18:00   #203
Marta9911
Rozeznanie
 
Avatar Marta9911
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 695
Dot.: Wspólne odchudzanie od 06.04.2010!

No to dzis 6 dzień tuuurbo, dobrze jest

Proszę, oto parę przepisów

Cheeseburgery w liściach sałaty

15 dag mięsko mielone z piersi kurczaka/indyka
1/4 cebulki
1 jajko
łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sól, ew. przyprawy
pomidor
ogórek kwaszony
kilka plasterków sałaty
plasterek topionego sera light (na przykład hochland)
do smaku-odrobina ketchupu, musztardy

na ciutce oliwy podsmażyć cebulkę, tak aby się zarumieniła
jajko rozmieszać z pieprzem i solą
do miski włożyć mięsko mielone, wymieszać z podsmażoną cebulką i serem pociętym na małe kawałeczki
dodać roztrzepane jajko, wymieszać
kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię formując kotleciki, smażyć po 2-3 minuty z jednej strony, dopóki mięsko w środku nie będzie białe
pomidor pokroić na plasterki
na talerzu położyć liść sałaty, na to kotlecika, na to odrobinkę musztardy/ketchupu, plasterek pomidora i kwaszonego ogórka, posypać resztą cebulki


Gyros

piersi z kurczaka
pieczarki
3 ogórki kiszone
1 papryka
0,5 pomidora
cebula
przyprawy: curry, bazylia, oregano

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i przyprawiamy przyprawami,
gotujemy pieczarki drobno skrojone(aby zaczęły tylko wrzeć)
kroimy warzywa. Pierś smażymy na oliwie i dodajemy resztę dodatków dusimy do momentu aż wszystko będzie miękkie.

Spaghetti z pora lub cukinii
por lub cukinia
mięsko mielone drobiowe lub cielęce
cebula
puszka pomidorów
czosnek, sól, pieprz
starty parmezan

Spaghetti: białe części pora lub cukinię kroimy na cienkie paseczki , blanszujemy we wrzątku i odcedzamy
Sos : Na odrobinie oliwy czosnek, cebula, oregano, przyprawy, po chwili mięsko mielone, trochę wody - dusimy, potem Pomidory z puszki, doprawiamy do smaku. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

Pierś z kurczaka z pieczarkami w jogurcie

1 pierś z kurczaka
kilka pieczarek
mała pora albo 1/2
jogurt naturalny
sól, pieprz ... według uznania inne przyprawy

Należy podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną na kawałeczki, pieczarki obrać pokroić i dusić z piersią, jak już pieczarki będą miękkie dodać pokrojonego w półksiężyce pora...na koniec przed podaniem wymieszać wszystko z jogurtem i przyprawami.

Gołąbki z mięsem mielonym i pieczarkami

1 średnio duża główka kapusty
1/2 kg mielonego mięsa (najlepiej samemu zmielić jakieś nietłuste)
1 kg pieczarek
1 duża cebula
1 puszka koncentratu pomidorowego
przyprawy w/g gustu

Kapustę sparzyć, oddzielić liście, ściąć twarde nerwy
Pieczarki posiekać w małą kostkę, cebulę również, podlać odrobiną wody , poddusić, żeby zmiękły, zdjąć z ognia, odcedzić nadmiar wody jeśli jest, zmieszać z mięsem mielonym i przyprawami (najlepiej ręką)
Zawijać farsz w liście kapusty (jak tradycyjne gołąbki)
Układać gołąbki w garnku, każdy smarując koncentratem pomidorowym
Podlać szklanką wody
Dusić do miękkości w piekarniku ok 1,2 godziny.

Pierś z kurczaka z leczo i pieczarkami

Ilość składników według upodobań:
filet z kurczaka
leczo (papryka, cebulka i cukinia)
pieczarki
przyprawy: curry (dużo), bazylie.

Filet z kurczaka obsypać przyprawami. Następnie podpiec na patelni – do białości. Po czym dodać: leczo ( ok pół torebki) i pokrojone pieczarki. Wszystkie składniki razem dusić aż warzywa będą miękkie – I gotowe!

Pierś z kurczaka z pasta serową

pierś z kurczaka
pieprz, sól, słodka papryka
mała kostka sera żółtego light(ok
150 g)
3 jajka
0,5 łyżki majonezu
cebula
Bardzo proste w wykonaniu. Bierzemy pierś z kurczaka, rozbijamy dosyć dokładnie, przyprawiamy pieprzem, papryka słodka i sola. Zostawiamy i zabieramy się za pastę. Bierzemy ser żółty light, ścieramy na tarce, gotujemy na twardo 3 jajka - także ścieramy na tarce; dodajemy pół łyżki majonezu, odrobinę drobno posiekanej cebulki (może być podsmażona), pieprz i sol do smaku. przygotowana pastę nakładamy na rozbita i przyprawiona pierś z kurczaka (tak żeby dało się ja zwinąć), zawijamy i owijamy nitka, żeby w czasie pieczenia się nie rozwinęło. Następnie danie wkładamy do piekarnika, lub na patelnie i smażymy do uzyskania złocistego koloru.

Paprykarz drobiowy

2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 papryki
2 Pomidory(sparzyć i obrać ze skórki)
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
sól, pieprz i trochę oliwy

Wszystko pokroić w kostkę
Rozgrzać oliwę , wsypać cebulkę i zeszklić ją, a następnie posypać papryką w proszku i mieszać żeby się nie przypaliła. Następnie dodać pokrojone piersi i obsmażyć. Potem dodać pomidorki i paprykę. Później to wszystko posolić, popieprzyć, podlać odrobiną wody i dusić aż papryka i mięso dojdzie i oto danie gotowe.


Pierś z indyka z czosnkiem i ziołami

4 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
2 łyżki szałwii
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki skorki z cytryny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 pierś z indyka (około
2 kg)

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, przygotować brytfannę. W małym naczyniu połączyć zmiażdżony czosnek, szałwię, oregano, oliwę, skórkę z cytryny, sol i pieprz aż otrzymamy konsystencje pasty. Delikatnie podnieść skore na piersi z indyka i smarować ja pasta z ziół. To samo zrobić na wierzchu. Przygotowana tak pierś włożyć na brytfannę i zapiekać w temp. 200 stopni przez 10 minut, po czym zmiejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 1 h i 40 minut. Przed jedzeniem usunąć skore.


Pieczeń rzymska z fetą

60 dag mięsa mielonego drobiowego
15 dag sera feta
3 jajka
6 dag posiekanych orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
natka
sól, pieprz

Do miski wkładamy mięso, wyciskamy do niego czosnek, dodajemy pokruszony ser, orzechy , jajka, sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie wyrabiamy masę i na końcu dajemy do niej posiekaną natkę. Gdy mięso wyrobione i przyprawione, wkładamy je do formy keksowej ( długości
25 cm) i pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym do 200 stopni.

Gulasz z czerwoną fasolką

200 g czerwonej fasoli
1 podwójny filet z kurczaka
1 cebula
4 średnie Pomidory
3 ząbki czosnku
vegeta, przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, bazylia, oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

Na noc namaczamy fasolę, na następny dzień gotujemy ją w tej samej wodzie (nie solimy!!)Gdy fasolka sobie "pyka" przygotowujemy dalszą część potrawy. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i posypanego przyprawą "Kamis" do kurczaka, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę lub pokrojony w cieniutkie plasterki oraz resztę przypraw, chwilę trzymamy na ogniu, żeby mięsko się ścięło, następnie dodajemy rozdrobnione wcześniej obrane ze skórki Pomidory, chwilę gotujemy, żeby zmiękły i troszkę odparowały, na końcu dodajemy ugotowaną fasolkę; trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut (2-3) żeby się ładnie połączyło i "przeszło".
Danie dla 3 osobowej rodzin

Klopsiki drobiowe

0,5 kg mielonego mięsa drobiowego(pierś z kury)
3 jaja,
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej,
sól, pieprz, oliwa do smażenia.

Mięso, żółtka, wodę i przyprawy zmiksować. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą mięsną. Kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.

Ruloniki nadziewane z piersi z kurczaczka
4 filety z kurczaka,
4 plastry żółtego sera,
przyprawa uniwersalna,
papryka czerwona,
ogórek kiszony,
1-2 jajka,
oliwa do smażenia.

Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać, pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera, a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony, obtoczyć w jajkach .Na patelni rozgrzać oliwę, a gdy będzie gorąca smażyć na niej mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie


Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem

szpinak
pół cebuli,
ząbek czosnku,
serek wiejski light (np. Piątnica 3%),
piersi kurczaka,
sól, pieprz

Szpinak rozmrozić, zmieszać z cebulą, czosnkiem i serkiem. Piersi przyprawić solą i pieprzem, Ostrym nożem przeciąć każdy kawałek, ale nie do końca (zrobić kieszonki). Do nich naładować farszu, pozapinać wykałaczkami i wstawić do piekarnika na 25-30 minut

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

pierś z kurczaka (lub indyka)
pieczarki
woda
2 serki topione light
pietruszka (jak ktoś lubi)
sol, pieprz
Można Dodać trochę jogurtu naturalnego

Pierś smażymy w całości lub w kawałkach. Dodajemy pokrojone pieczarki. Dalej smażymy aż się zarumienia. Doprawiamy do smaku. Dodajemy niewielka ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, gotujemy aż się rozpuszcza. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, Można trochę pogotować, żeby woda odparowała, albo Dodać kolejny serek, albo Dodać trochę jogurtu (pamiętajcie żeby go najpierw zahartować odrobina wrzątku, żeby się nie zwarzył)Na koniec posypać pietrucha i jeść


Bigos

1 kg kapusty kiszonej, ok.
0,5 kg chudego mięsa ( pierś z kurczaka, chuda
wieprzowina), 30 dag wędliny (szynki) z drobiu, 2 duże cebule, 25 dag
pieczarek, przyprawy, przecier pomidorowy, kilka suszonych grzybów.


Trochę pracochłonne, ale warto!!!!!!!!
W dużym garnku gotujemy kapustę kiszona-( dodaj 2 liście laurowe, 3-4 kulki ziela angielskiego, 7- 8 kulek pieprzu, połamane grzyby suszone, soli)- gotujemy ok. 1,5 godz.
Mięso kroimy w kostkę, dzielimy na 2 części, jedna z nich gotujemy w osolonej wodzie, druga później usmażymy na patelni.
Na patelni smażymy pokrojona w kostkę cebule- na oliwie ( mała ilość), dodajemy „druga „ część mięsa- chwile smażymy, po 5 minutach dodajemy kiełbasę (szynkę) pokrojona w kostkę i obrane i pokrojone pieczarki- (dodaj trochę wody, żeby nie przywierało, pamiętaj, pieczarki maja w sobie dużo wody).
Wszystko dusimy do miękkości mięsa- około 20 minut
Następnie wrzucamy do kapusty- Usmażone dodatki + ugotowane mięso.Gotujemy aż woda niemal w pełni odparuje, następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku( papryka sypka, pieprz mielony, sól, vegeta)
Pamiętajcie- Bigos im starszy, tym smaczniejszy J))) Można go tez zamrozić, zapewniam, starczy na długo, jest PYSZNY. SMACZNEGO


Póxniej jeszcze wrzucę inne
__________________
Wzrost: 165/167cm

Jest
: 68-70 kg

Cel
: 50-56 kg
Marta9911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując