|
Dot.: Mój kochany Maciuś - nimfa:)
Nemezja:
Najłatwiej jest oswoić młode papugi, chociaż nie zawsze się to udaje. Wszystko zależy od zwierzaka. Samo oswajanie trwa dosyć długo. Trzeba być bardzo delikatnym, nie wykonywać gwałtownych ruchów przy papużce. Taki pierwszym sygnałem że papużka nam ufa może być fakt, że przyjęła od nas jedzenie wprost z ręki. Jeśli to się uda - powinno być coraz lepiej. 
amberka19:
Rozróżnianie płci u nimfy to nie jest taka prosta sprawa, bo istnieje wiele odmian barwnych u których różnice w upierzeniu pomiędzy płciami zacierają się. Najłatwiej jest odróżnić płci w przypadku ubarwienia dzikiego (takie szare z białymi lusterkami na skrzydłach i czerwonymi policzkami). W tym przypadku jest tak: wszystkie młode ptaki mają ubarwienie samicy, tzn. główka jest raczej szara a plamy policzkowe bardziej przygaszone niż u samców. Co najważniejsze na spodniej stronie lotek są żółte plamki, a na spodniej stronie ogona bardzo wyraźne żółte pasy. Po ok. 7 miesiącach u samców żółte plamki i pasy całkowicie zanikają i spód ogona jest jednolity.
Dla wszystkich hodowców nimf polecam stronę: http://www.papugi.resnet.pl/
Jest naprawdę rewelacyjna! Znajdziemy tu zarówno podstawowe informacja np. jak odróżnić płeć, po wskazówki dla pasjonatów np. jak upiec papużce ciasteczka.
A pieczenia polecam, bo moje papużki uwielbiają moje wypieki
Edytowane przez Alcedo
Czas edycji: 2006-05-17 o 19:24
|