Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-13, 23:01   #1689
gorzka prawda
Zadomowienie

Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL

Cytat:
Napisane przez Maksiu87 Pokaż wiadomość
Dzieki za porade
Lek oslonowy biore - Trilac
Jesli chodzi o filtry to musze jakis zakupic. Moze jakis polecasz/polecacie
latwodostepny, nietlusty i niedrogi i zeby nie pogryzl sie z Rozexem
Najbardziej jednak boje sie o zęby po tym co przeczytalem na forum.
Ulotke do leku czytalem co prawda tyle razy, ze znam ja niczym inwokacje z Pana Tadeusza Ale nie wiedzialem, ze akurat naprawde wystepuje to powiklanie...
Bo co by nie mowic to w ulotce tez strasza "calkowita utrata wzroku" Mam nadzieje, ze nam to nie grozi.. zreszta jesli juz to nikt o tym na forum nie napisze bo jak niby?
Postaram sie pisac co bedzie sie dzialo z moja skora w trakcie "leczenia" Tetrasylem. Jak na razie 2 dzien wiec nie spodziewam sie cudow ale jest jakby troche gorzej... wysypalo mnie i stalem sie bardziej czerwony. W ogole na mojej twarzy obecne sa rozne cudenka: nacieki (obecnie dwa pod okiem i 3 sie wykluwa), krosty, grudki takie czerwone bolace, glownie wokol ust... Ale i tak gorzej bylo w lutym... Zobaczymy co dalej
Z tymi filtrami jest tak, że ilu ludzi tyle opinii. Dla jednych jakiś jest dobry dla innych niekoniecznie. No i niestety filtry mają to do siebie, że są tłuste. Ja używam babydream SPF50 z rossmana za około 5 zł. Dla mnie jest dobry i jak na filtr najmniej tłusty, z droższych dobra jest emulsja SPF50 z Avene. Możesz popytać w aptekach o darmowe próbki różnych filtrów to może znajdziesz coś odpowiedniego. Ale nie we wszystkich dają próbki.

Dopiero zacząłeś brać tetralysal to pewnie jeszcze za wcześnie na działanie. Na początku może być gorzej, ale nie musi. Nie zrażaj się . Twarz może być zaczerwieniona, mogą w miejscach po pryszczach zostać czerwone ślady, plamy (ja wole to od pryszczy ), twarz jest bardziej wrażliwa, ale to mija jak się przestanie brać tetrę.
Co do działań ubocznych to niestety są, ale każdy antybiotyk je ma. Na moim przykładzie powiem ci, że jedynie odczuwałam niezbyt uciążliwe bóle brzucha, zżółkły mi moje piękne niegdyś ząbki (dobrze, że nie wypadły!), ale z tym walczę myjąc je kilka razy dziennie i używając wszelkich czyścidełek, niedługo idę na scaling i piaskowanie to może odzyskają swój wcześniejszy kolor. Zżółkły zaledwie o jeden stopień, inni mówią, że nie widać, ale ja widzę różnicę. I to wszystko u mnie.
Tez najbardziej bałam się utraty wzroku, bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka. Miałam kiedyś wzrost ciśnienia śródczaszkowego (nie wiadomo co było przyczyną, czasem samoistnie powstaje) i już wtedy o mało co nie oślepłam. Dzięki szybkiej interwencji lekarzy dzisiaj żyję i widzę . Zanim wzięłam pierwszą tabletkę tetralysalu przeszłam wszystkie możliwe badania okulistyczne i neurologiczne oraz konsultacje lekarskie. Zaś po wykupieniu tetralysalu leżały w szafce 2 miesiące zanim zaczęłam brać. Wówczas miałam dosyć ciężką postać trądziku i to zaważyło na tym, że brałam tetrę. Nic mi się nie stało dzięki Bogu ze wzrokiem, ale liczyłam się ze wszelkimi konsekwencjami. Byłam ostrożna, nawet prywatnie robiłam MRI. Wiadomo wygląd ważny, ale zdrowie ważniejsze. Dlatego nie martw się na zapas, ale uważnie obserwuj jak reagujesz na antybiotyk. Ja znosiłam go bardzo dobrze.

gorzka prawda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując