2003-12-23, 18:28
|
|
Wtajemniczenie
|
Wigilia
Jak ostatnio czytam tematy na dziale plotkowym to troche mi smutno, że przed świętami dochodzi do takiej wymiany zdań 
dlatego chciałam zaproponować milszy temat, a mianowicie, jakie potrawy regionalne (oraz jakie potrawy przeważają na stole) czy mało znane tradycje są kultywowane w waszych domach?? Ogólnie jak wygląda u was Wigilia
U mnie zawsze jest zupa rybna, którą robi się z głów karpia, wiem, że kiepsko wygląda w czasie gotowania, ale smakuje znakomicie, rodzice najczęściej jedzą moczkę, to taka słodko-kwasna zupa, robiona z piernika, piwa i przypraw. Zawsze jest karp i kompot z suszonych owoców oraz lampka czerwonego wina własnej roboty. Po zjedzeniu kolacji raczej nie śpiewamy kolęd, jakoś nigdy nie śpiewaliśmy, zazwyczaj słuchamy kolęd z płyty cd, niestety natura nie obdarowała nas pięknymi głosami . Gdy byłam mała, to po kolacji rodzice kazali iść nam do okna i patrzeć czy już jest pierwsza gwiazdka, ja wisiałam na parapecie, a oni szybko wykładali prezenty z szafy ...zapomniałabym o tym, co najbardziej uwielbiam - makówki, można to jeść i jeść w nieskończoność Wigilia to dla mnie magiczny czas, bo chociaż na co dzień wszyscy są raczej szorstcy, to przy łamaniu opłatka i składaniu życzeń, niejednemu się łezka w oku zakręci 
Jestem ciekawa Waszych wypowiedzi
|
|
|