Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - wymiana paszportu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-01-05, 14:54   #5
BeataG
Rozeznanie

GG do BeataG
Re: wymiana paszportu

BabciaWeatherwax napisał(a):
> Sprawy dotyczące opłat paszportowych uregulowane są przepisami rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie opłat paszportowych (Dz. U, z 2003 r. Nr 41, poz. 346),
> - za wydanie paszportu ważnego 10 lat opłata paszportowa wynosi 100 zł(opłata podstawowa),
> - ulgowa opłata paszportowa wynosi 50 zł,
>
> Ulgową opłatę paszportową pobiera się od:
> - emerytów, rencistów, osób niepełnosprawnych w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 roku o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych, a także małżonków tych osób pozostających na ich wyłącznym utrzymaniu,
> - osób przebywających w domach pomocy społecznej lub w zakładach opiekuńczych albo korzystających z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych,
> - kombatantów i innych osób, do których stosuje się przepisy ustawy z dnia 24 stycznia 1991 r. o kombatantach; praż niektórych osobach będących ofiarami represji z okresu powojennego
> - uczącej się młodzieży i studentów.
>
>
> Częściowo obniżoną opłatę paszportową (zarówno normalną jak i ulgową) pobiera się:
> - w przypadku zmiany nazwiska, imienia lub innych danych, które podlegają wpisowi do paszportu,
> - zmiany wyglądu osoby posiadającej paszport, która może utrudnić ustalenie tożsamości
> - braku w dotychczas posiadanym paszporcie miejsca na umieszczenie w nim stempli, wiz lub pieczęci poświadczających przekroczenie granicy
>
> Podwyższona opłata paszportowa:
> - za wydanie nowego paszportu przed upływem terminu ważności dotychczas posiadanego paszportu pobiera się opłatę w wysokości 300 zł, jeżeli paszport został utracony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza,
> - w razie kolejnej utraty paszportu z przyczyn, o których mowa powyżej, za wydanie nowego paszportu pobiera się opłatę w wysokości 400 zł.

>
> Z tego wynika, ze jeśli nie zagubiłaś paszportu podlegasz normalnej opłacie, a wręcz mozesz wystąpić o jej obniżenie, bo trudno Cię rozpoznać na zdjęciu
>
>

Zgadza się, za każdy rok pozostały do końca ważności dotychczasowego paszportu przysługuje zniżka 10 zł. Więc jeśli do końca ważności paszportu zostały Ci np. 3 lata, to zapłacisz 70 zł, ale jeśli niepełny rok, to normalnie 100 zł. Nieaktualne zdjęcie jest jak najbardziej podstawą do wymiany. Ja tak miałam przy dowodzie osobistym. Pani mnie zapytała, dlaczego wymieniam, ja jej na to, że zdjęcie nieaktualne (bo faktycznie, wyglądałam na nim zupełnie inaczej, zresztą nawet starzej ), a ona wpisała w kwestionariuszu "wymiana z przyczyn ustawowych".
BeataG jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując