Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wkładka domaciczna dla nieródki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2004-01-05, 18:34   #4
joannea
Zadomowienie

Re: Wkładka domaciczna dla nieródki

Wiesz co, nie wiem, czy znajdziesz taką osobę - nieródkę ze spiralą (która ma w planach dzieci), po prostu dlatego, że lekarze się na to nie zgadzają - z wkłądką domaciczną wiąże się zbyt wysokie ryzyko powikłań i bezpłodności. W wypadku, kiedy kobieta ma problemy wynikające z brania pigułki, można zastosować Depo Proverę - prawie równie kontrowersyjną, jak wkładka, ale często aplikowaną nieródkom. Jak chce wierzyć czesć lekarzy, Depo Provera może wywołac niepłodność, dlatego zalecana winna być, jak wkładka, po urodzeniu dzieci; jak chce druga grupa ginekologów, Depo Provera jest dużo bezpieczniejsza od pigułki - raz na trzy miesiace bierze się zastrzyk hormonalny, a więc odpada problem wątroby, stężeni hormonów jest też dużo niższe niż w najdelikatniejszej pigułce, a więc eliminuja się dolegliowści związane z jej braniem (suchość śluzówek, nadmierna podatność na infekcje pochwy). Na Zachodzie Depo Provera jest bardzo popularna, w Polsce jeszcze się nią straszy (jest gdzieś nawet mój post na ten temat). Ja brałam ją rok, i mój cykl powrócił do siebie bez zarzutu, jedna z moich koleżanek zaszła w ciążę po jej odstawieniu, więc nie taki wilk straszny, niemniej, trzeba rozpatrzeć za i przeciw. Na pewno jest to najwygodniejsza z możliwych metod.
joannea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując