Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-19, 21:32   #293
kasiek.pe
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Praemislia
Wiadomości: 485
Smile Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek

To i ja coś od siebie dodam
Pyszne i proste ciasto herbaciane

Ciasto z daktylami, rodzynkami o orzechami

180 gr daktyli
garść orzechów włoskich
50 gr rodzynek
250 ml naparu z herbaty
100 gr masła
100 gr cukru brązowego /może być biały/
225 - 250 gr mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na sos:
ok 70 gr masła
100 gr cukru brązowego
2 łyżki miodu
125 ml śmietanki słodkiej /ostatecznie może być i kwaśna/

Daktyle, orzechy siekam na kawałki, dodaję rodzynek. Wszystko zalewam gorącym naparem z herbaty, dodaję pokrojone drobno masło i mieszam do jego całkowitego roztopienia. W misce ucieram jajka z cukrem, dodaję przesianą mąkę (225 gr), sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję mieszanką z daktyli, rodzynek i orzechów (łącznie z naparem który nie został wsiąknięty przez owoce), mieszam. Gdy ciasto jest za rzadkie dodaję pozostałą część mąki.
Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (po upływie 40 minut warto zaglądnąć do ciasta.

A teraz polewa.
Miód i cukier mieszam razem na patelni /na średnim ogniu/, po chwili dodaję masło. Gdy masło się rozpuści dodaję śmietanę. Stale mieszając oprowadzam do zgęstnienia polewy.

Gotowe ciasto polewam letnią polewą. Na wierzchu ciasta układam połówki orzechów.


I na zachętę:
__________________




Edytowane przez vril
Czas edycji: 2010-04-19 o 21:51
kasiek.pe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując