2010-04-19, 21:32
|
#293
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: Praemislia
Wiadomości: 485
|
Dot.: Gotowalnia - sekrety kuchni mineraloholiczek
To i ja coś od siebie dodam 
Pyszne i proste ciasto herbaciane 
Ciasto z daktylami, rodzynkami o orzechami
180 gr daktyli
garść orzechów włoskich
50 gr rodzynek
250 ml naparu z herbaty
100 gr masła
100 gr cukru brązowego /może być biały/
225 - 250 gr mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na sos:
ok 70 gr masła
100 gr cukru brązowego
2 łyżki miodu
125 ml śmietanki słodkiej /ostatecznie może być i kwaśna/
Daktyle, orzechy siekam na kawałki, dodaję rodzynek. Wszystko zalewam gorącym naparem z herbaty, dodaję pokrojone drobno masło i mieszam do jego całkowitego roztopienia. W misce ucieram jajka z cukrem, dodaję przesianą mąkę (225 gr), sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję mieszanką z daktyli, rodzynek i orzechów (łącznie z naparem który nie został wsiąknięty przez owoce), mieszam. Gdy ciasto jest za rzadkie dodaję pozostałą część mąki.
Ciasto piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (po upływie 40 minut warto zaglądnąć do ciasta.
A teraz polewa.
Miód i cukier mieszam razem na patelni /na średnim ogniu/, po chwili dodaję masło. Gdy masło się rozpuści dodaję śmietanę. Stale mieszając oprowadzam do zgęstnienia polewy.
Gotowe ciasto polewam letnią polewą. Na wierzchu ciasta układam połówki orzechów.
I na zachętę:
__________________
Edytowane przez vril
Czas edycji: 2010-04-19 o 21:51
|
|
|