2010-04-20, 07:09
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co z tą Polską, czyli wokół POLITYKI.
Cytat:
Napisane przez mel89
Dobra, to za zapodam coś na rozgrzewkę:
1.Na kogo zagłosujecie w wyborach prezydenckich i dlaczego?
2. ZUS Jaka alternatywa?[COLOR="Silver"]
|
1. nie głosuję bo nie ma juz na kogo poważnie zastanawiałam się nad Panem Szmajdzińskim, dziś już Ś.P. niestety. p. Komorowski raczej nie pokazał się z dobrej strony w czasie żałoby.
2. ZUS to temat rzeka. Kuleje ale mimo wszystko jest jednym z najlepiej funkcjonujących instytucji tego tylko w Europie(strach pomyśleć co tam mają). Kiedyś czytałam reportaż do sondażu - okazało się że dojrzali ludzie doceniają tę instytucje i nie wyobrażają sobie żeby go nie było - bo Ci już myślą o zabezpieczeniu na starość. Młodzież o tym nie myśli i uważa, że sama jest sobie w stanie zapewnić godną starość i oszczędzać samodzielnie - tylko co z tymi którzy to oleją? to byłaby masowa produkcja biedaków (teraz też emeryci niewiele mają ale jednak mają).
ubezpieczenie zdrowotne też jest potrzebne- fakt chodzimy prywatnie coraz częściej, ale w przypadku wypadku, koniecznej kosztownej tomografii - sami sobie tego nie dalibysmy rady oplacic.
fakt ze zlodziejstwem jest pobieranie az takiej ilości pieniędzy, ale chyba lepszej opcji nie ma i nie będzie. mnóstwo było prób zreformowanie systemu, nikomu sie jeszcze nie udało;]
edit: i jeszcze wracając do ZUSu. Miałam okazje przyjrzeć się mu bliżej, bo pracowałam tam 9 miesięcy(i nic sie nie urodziło ) - bardzo zaciskają pasa, mają mało kasy na wszystko, zwalniają ludzi, w każdym pokoju brakuje przynajmniej 2 etaty. pracownicy zostaja po godzinach, zabierają pracę do domu i nikt im za to nie płaci. po prostu jak chcą pracować, muszą się dostosować. Jeden pracownik wykonuje pracę za 3.
to tak w odpowiedzi na pytania.
polityka wzbudza mnóstwo emocji tak samo jak aborcja czy eutanazja i wróżę temu wątkowi liczne ostrzejsze sprzeczki i bałagan, delikatnie to ujmując
Czas edycji: 2010-04-20 o 07:12
|
|
|