2010-04-21, 22:48
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uroki ciaży czujemy, a jesienią się rozpakujemy. WRZESIEŃ-PAŹDZIERNIK 2010 cz.I
Cytat:
Napisane przez czekajaca na fasolke26
Bardzo ci Kochana dziękuje!!!!   : cmok: ide na wizytę w przyszłą srodę więc mam nadzieję, ze wtedy mi takie badanie zrobi!!!! mam nadzieję, ze kilka dni w tą czy w tą nie zrobi różnicy bo w środę dopiero ide!
|
Kochana może trochę cię zmartwię,ale obawiam się że te kilka dni może zrobić różnicę. To badanie najpóźniej robi się w 13tygodniu i 6dn. ciąży, na dodatek nie wiek wg OM się liczy,ale tak naprawdę wielkość dziecka. Ja szłam na to badanie w 12tyg.2dn. więc teoretycznie miałam mnóstwo dni zapasu , a dzidzia była wielka na 13t4d więc ostatni dzwonek na badania Ponadto naprawdę radzę zrobić to badanie na BARDZO dobrym sprzęcie, nie wiem czy twój gin taki ma, no i lekarz musi mieć spore doświadczenie. Wystarczy minimalne ułożenie nie tak jak powinno być i wynik nie jest wiarygodny. A fakt, każdy gin. może chcieć na swoim usg sprawdzić przezierność co nie znaczy,że mu ona dobrze wyjdzie.
Piszę to bo chyba jeszcze cię u nas nie było jak ja panikowałam z powodu wyniku przezierności. Mam super dobrego lekarza,fachowca itp... podczas badania (sprzęt całkiem ok) wyszła przezierność 2,4 przy górnej granicy 2,5, a to był dopiero 11tc. Fakt ginka mnie uspokajała i mówiła,że mam się nie stresować,ale wiadomo.... tydzień wyjęty z życia. Po tygodniu miałam usg w przychodni genetycznej i okazało się,że przezierność trochę powyżej 1,8 (chyba z 8razy sprawdzana), a dzidzia bardzo duża więc wszystko zakończyło się dobrze. Tak więc przemyśl to jeszcze i jeśli zależy ci bardzo na tym badaniu to poszukaj usg genetycznego i zrób to badanie jak najprędzej
|