Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Studentki chemii, byłe studentki chemii, przyszłe studentki chemii:))
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-22, 01:25   #10
Mary Louu
Zakorzenienie

Dot.: Studentki chemii, byłe studentki chemii, przyszłe studentki chemii:))

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
Szukałam podobnego wątku, ale nie znalazłam, więc założyłam nowy, jeśli takowy jednak istnieje proszę o podpięcie.

Otóż, mam 19 lat, za rok czeka mnie matura ( jestem w tech. o profilu ochrona środowiska).
Marzę o studiach chemicznych, ale nie mam pojęcia, jak, gdzie i co
Jako że jestem osobą wszystko bardzo przeżywającą, panikuję i martwię się maturą ( do której już się przygotowuje z resztą), a także wyborem uczelni

w przyszłości chciałabym uczyć w szkole ( o tak)
bądź pracować w jakimś laboratorium ( ale bardziej to pierwsze)

Byłabym wdzięczna za wszelkie wskazówki, spostrzeżenia i porady.
ale Także liczę na to, żę w tym wątku zbiorą się wszystkie chemikomaniaczki i będą dzieliły się swoimi przeżyciami i wątek nie umrze
Zapraszam gorąco)

Droga Autorko cieszę się , że w przyszłości chciałabyś dołączyć do grona studentów chemii
Ciężko mi jest udzielać Ci jakiś wskazówek czy w ogóle wypowiadać się na temat tych studiów bo patrze na nie z dwóch perspektyw ( swoją drogą jestem ciekawa czy inne dziewczyny też tak mają)

Po pierwsze studia chemiczne wymagają dużego wkładu i zaangażowania w naukę. To duża ilość materiału który musisz opanować -zazwyczaj w odwrotnie proporcjonalna do czasu przeznaczonego na naukę- Studia chemiczne to kolokwia wykładowe , seminaria , laborki ( na które nie możesz wejść bez uprzedniego przygotowania ) , to ćwiczenia na których stoisz pod tablicą i czasami nie wiesz jak rozwiązać zadanie. To stres jaki przeżywasz przed zaliczeniem czy kiedy na laborce gdy nie wychodzą Ci pomiary i grozi niezaliczenie przedmiotu. Studia chemiczne to nieprzespane noce po których idziesz na 7 na zaliczenie i musisz do 18 jeszcze na zajęciach siedzieć
To wszystko spotkało mnie podczas czterech lat studiów ale powiem Ci, że nie żałuje, że wybrałam akurat ten kierunek.
Chemia wbrew pozorom jest bardzo przyjemną dziedziną nauki (mino ,że czasami daje w kość) Jeżeli jest Twoją pasją to bardzo polecam te studia.
To jest bardzo "życiowa"dziedzina nauki. Uczę się na Politechnice.
A największą frajdę sprawia mi właśnie nauka tego co można zaobserwować w życiu a doświadczalnie jest to przeze mnie potwierdzane na zajęciach
Chemia daje mi też inne możliwości np.
na Walentynki zrobiłam chłopakowi na zajęciach duże serce z materiału kompozytowego z czerwonym pigmentem

Co do uczelni to polecam uczelnie techniczną. Kształci pod kątem przemysłu i moim zdaniem daje więcej możliwości A nawet jak chcesz później uczyć chemii możesz zrobić sobie jakiś fakultet , który Ci to umożliwi. Tak naprawdę podczas nauki chemii na studiach zadecydujesz w jakim kierunku będziesz chciała się rozwijać: czy to będzie przemysł , laboratorium czy nauka w szkole

...niegrzeczny facet z dobrymi manierami...
Mary Louu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując