2010-04-24, 18:50
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Płaski brzuch - walczymy razem :)
Cytat:
Napisane przez Lanessa
Schudlam na hula hopie 3 kg  To byl 2 kg hulahop.
1)Dla wielu kobiet 1200 jest odpowiednie, jesli wierzyc podstawowym wzorom na wyliczanie zapotrzebowania. Np 1200 jest odpowiednie dla mnie.
2)Mieso? Nie ma problemu schudnac nie jedzac miesa. Mowi to wegetarianka  Nie szerz mitu miesa. Mieso nie jest niezbedne, w zadnym wypadku.
Wiec, ja obstawiam nadal, ze spora 
|
1) taaa internetowe wrozy na wyliczanie zapotrzebowania, według niektórych moje wynosi 1000kcal, a to na pewno nie może być moje dzienne zapotrzebowanie. To do schudnięcia potrzebaby mi było chyba z 700-500kcal - to jest śmieszne .
A co do 1200kcal o których piszesz - o metaboliźmie kiedyś słyszałaś? Jak tak mało w siebie wrzucasz metabolizm zwalnia(a 1200 to mało) i przestawia się na tryb głodówkowy(no a spróbuj chociaż jednego dnia przekroczyć te 1200kcal - każda dodatkową kalorię zmagazynuje, bo przyszły 'gorsze czasy' i stąd wszystkie efekty jojo). Może i na początku schudniesz parę kilo, ale później do takich ilości Twój organizm się przyzwyczai i chudnąć przestajesz. Musisz wtedy obciąć kalorie, no a jak je się 1200 to już nie bardzo jest z czego obcinać prawda?
Swoją drogą nawet w którymś z wątków na wizażu czytałam, że zostało naukowo udowodnione, że każde diety od 1200kcal i poniżej dadzą pewny efekt jojo .
Z wątku podwieszonego na dietetyce:
9. Byłam na diecie 1000kcal, ale nie chudłam, teraz jestem na 800kcal, a waga nadal stoi, pomóżcie!
Im mniej kalorii jesz, tym bardziej zwalnia Twój metabolizm. Gdy jesz więcej, Twój organizm spala więcej, gdy jesz mniej, spala mniej. Paradoksalnie można odłożyć dodatkowy zapas tłuszczu na dietach niskokalorycznych, nie sposób natomiast trwale na nich schudnąć.
Dieta niskokaloryczna nie tylko że spowalnia spalanie, dodatkowo powoduje utratę mięśni. To z kolei mocniej jeszcze spowalnia metabolizm, utrata wagi zatrzymuje się i pomimo iż jemy mniej i mniej uparty tłuszcz nie znika. Co gorsze, każda zjedzona nawet przypadkowo nadwyżka kalorii zamieniana jest na tłuszcz, gdyz głodzony organizm stara się tworzyć zapasy na ciężkie czasy jakie sami mu zapewniamy.
Spalanie tłuszczu poprzez próby zagłodzenia go (i siebie) jest wysoce nieefektywne i zabójcze dla organizmu. Znacznie lepszą metodą jest zastosowanie niewielkiego deficytu kalorycznego i wysokiej dawki ćwiczeń - ćwiczenia pozwalają spalić znacznie więcej tłuszczu niż głodzenie i nie generują reakcji obronnych organizmu w wyniku których magazynowany jest tłuszcz jak to ma miejsce przy głodzeniu.
2)A wiesz, że pełnowartościowe białko jest człowiekowi niezbędne? Napisz skąd je czerpiesz jeśli nie z mięsa, bo możliwości nie na zbyt wiele.
Edytowane przez aanik
Czas edycji: 2010-04-24 o 18:59
|
|
|