Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przepisy SOUTH BEACH
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-26, 07:32   #265
dzonksik
Raczkowanie
 
Avatar dzonksik
 
Zarejestrowany: 2008-07
Wiadomości: 398
Dot.: Przepisy SOUTH BEACH

Bułeczki śniadaniowe SCONES
przepis wg Rachel Allen , zmodyfikowany nieznacznie na SB.
Bardzo szybkie przygotowanie i jeszcze szybsze pieczenie, a bułeczki bardzo smaczne !!


450 g mąki pp (ja dałam pełne ziarno z lubelli )
płaska łyżeczka sody
1 pełna łyżeczka soli ( jak ktoś nie lubi bardzo słonych to można dać 1 płaską łyżeczkę)
1 łyżeczka fruktozy (lub substytutu)
ok 380 ml maślanki
1 całe jajko
(można dodać suszone owoce, albo rodzynki sułtańskie - około 100g)
(myślę , że można dodac do nich też słonecznik, albo pestki dyni)


Mąkę, sodę, sól mieszamy w dużej misce (mąkę możemy przesiać). Dodajemy fruktozę i owoce (sułtanki) jeśli chcemy. Odlewamy do osobnego naczynia ok 380 ml maślanki , wbijamy całe jajko, szybko mieszamy dla połączenia. W misce z mąką robimy w mieszaninie dziurkę na środku i wlewamy maślankę z jajkiem , energicznie mieszamy łyżką do połaczenia składników, można lekko pomóc sobie ręką, żeby się skleiło. Obsypujemy mąką blat lub deskę , wykładamy ciasto. Formujemy z niego płaski chlebek i tniemy nożem w szachownicę. W ten sposób wykrawamy bułeczki, nie trzeba ich samemu formować.
Obsypujemy blachę mąką, rozkładamy bułeczki.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10-12 min. Ja zostawiłam je na 15 minut i też wyszły. Bułeczki rosną podczas pieczenia także nie należy się przejmować że będą zbyt płaskie.
Gotowe bułeczki powinny mieć sprężyste boki i twarde dno .
Bułeczki studzimy na kratce.
__________________

dzonksik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując