Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Podniszczona rzepka a ćwiczenia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-04-29, 16:42   #1
Heledore
Zakorzenienie

Question

Podniszczona rzepka a ćwiczenia

Witam!
Przeszukałam forum, ale znajdowałam głównie wątki o artroskopii. W Internecie też nie znalazłam zbyt wiele konkretów na temat mojego problemu, dlatego postanowiłam zwrócić się do wizażanek o poradę Może któraś z was miała podobny problem, albo zna się na ćwiczeniach na tyle, że mogłaby mi coś doradzić.

Od paru miesięcy non-stop bolą mnie kolana. Właściwie to problemy z nimi zaczęły się już 4 lata temu, ale wtedy ból pojawiał się raz na parę miesięcy, na dzień lub dwa i od razu znikał. W ogóle się wtedy tym nie przejmowałam. Teraz mija już piąty miesiąc kiedy kolana bolą cały czas. Ból pojawia się w górnej części kolana przy np. wchodzeniu, schodzeniu ze schodów, siadaniu – ogólnie kiedy muszę unieść ciężar ciała. Byłam u lekarzy, miałam robione badania, w końcu ortopeda stwierdził, że mam „podniszczoną rzepkę i przeciążony mięsień czworogłowy uda”. Zalecił rehabilitację, jednak najbliższy termin jest dopiero na czerwiec… Chciałabym już teraz coś zacząć robić aby kolana przestały w końcu boleć.

Ortopeda przepisał mi zabiegi prądami Tens i jeszcze jakieś – niestety nie mogę się doczytać co pisze na skierowaniu, a nie pamiętam nazwy która mi podawał :/ Oprócz tego zalecił wykonywanie ćwiczeń… No właśnie, jakie ćwiczenia mogę wykonywać aby sobie jeszcze nie zaszkodzić?? Lekarza pytałam o basen, jogging i rower. Mówił, że wszystko to mogę, byle niezbyt forsownie. No ale jakoś średnio jestem przekonana do tych zaleceń (może poza basenem) np. w trakcie jazdy na rowerze kolana mnie bolą. Jogging lubię i nie odczuwam żadnych dolegliwości w trakcie i po ćwiczeniach, ale wielokrotnie słyszałam, że przy urazach kolana nie powinno się biegać. Więc sama już nie wiem co powinnam robić.

Żałuję, że to pytanie nie przyszło mi do głowy w gabinecie, ale skupiłam się na pytaniach o leczenie - co mogło spowodować mój problem z kolanami skoro prowadzę raczej siedzący tryb życia? W Internecie doczytałam, że przytrafia się ono głownie sportowcom. Ja właściwie nigdy nie uprawiałam intensywnie żadnego sportu, nigdy nie miałam nadwagi. Wręcz przeciwnie, raczej ważyłam za mało – czy to też może być przyczyną tych dolegliwości?

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując