Witam Was serdecznie
Bardzo sie ciesze ze trafilam na ten watek bo widze że macie dużą wiedzę w tej kwestii... mam mnóstwo konkretnych pytań i liczę że może znajdziecie trochę czasu aby cierpliwie wytłumaczyc mi różne kwestie po jestem totalnie zielona.
cała sytuacja wygląda następująco:
obecnie pracuję na umowę o pracę i to się niezmieni

jestem samotną matka, i tak też się rozliczam, z dzieckiem
widzę że jest spory potencjał w sprzedaży uzywanych ubranek dziecięcych na allegro bo mam też w tym spore doświadczenie - regularnie co jakiś czas wyprzedaję wszystko po moim synku
chcę rozpocząć swoją działalność gospodarczą i zająć się sprzedaża ubranek na trochę większą skalę, nie tylko po moim dziecku...no i chcę robić wszystko legalnie
wiem że są 3 sposoby rozliczania: VAT, ryczałt i zasadu ogólne...
myślę że VAT odpada, nie chcę się bawić w kasę fiskalną rownież...
rozmawiałam wstępnie z biurem rachunkowym ale chyba źle trafiłam bo nic mi nie chciała babka wytłumaczyc...
którą opcję wybrać?
wiem że będę płacić ZUS-ubezpieczenie zdrowotne 200ilestam zł
towar będę kupować w sklepach z odzieżą używana, raczej na sztuki ale również na wagę... niestety w sklepach tych nie zawsze jest kasa fisklana co się równa brakowi paragonu na zakup...może w niektórych doproszę się faktury na moją firme...zobaczymy
inne koszty jakie mi przychodzą do głowy ewentualnie to podłączenie do internetu na firmę, chociąz mogę mieć na siebie
no i ewentualnie opłacanie biura rachunkowego jeśli dużo będzie tych całych papierków i pracy
teraz pytanie:
jaki procent podatku muszę zapłacić?
od dochodu czy od przychodu?
slyszałam też że w pierwszym roku nie mogę przekroczyć 20tysiecy PLN bo będę musiała przejsc na kase...ale o to się nie martwię bo mysle że miesięcznie sprzedam za ok 2000zl, moze 3000zl.
a więc co sugerujecie?
na co powinnam zwrócic uwage?
o czym pamiętac?
czy to prawda że cała ta działalnosc to pikuś

??
jedynie chodzi o spisywanie sprzedamych ubranek w pliku excelowskim i po sprawie...hehe jakoś mi się nie wydaje...
za wszelkie rady, porady i sugestie ogromnie dziękuję