Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - sprzedaż na allegro legalnie i wszystko o niej pomóżcie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-05-01, 10:07   #121
AmericanGirl
Zadomowienie

Dot.: sprzedaż na allegro legalnie i wszystko o niej pomóżcie

Cytat:
Napisane przez Haneczka Pokaż wiadomość
Fajnie by było!!!nie spodziewam się większych zysków

Niby jest ta wolna kwota od podatku ale zus i tak trzeba opłacić

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

Cytat:
Napisane przez foczildka Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie

Bardzo sie ciesze ze trafilam na ten watek bo widze że macie dużą wiedzę w tej kwestii... mam mnóstwo konkretnych pytań i liczę że może znajdziecie trochę czasu aby cierpliwie wytłumaczyc mi różne kwestie po jestem totalnie zielona.

cała sytuacja wygląda następująco:
obecnie pracuję na umowę o pracę i to się niezmieni
jestem samotną matka, i tak też się rozliczam, z dzieckiem
widzę że jest spory potencjał w sprzedaży uzywanych ubranek dziecięcych na allegro bo mam też w tym spore doświadczenie - regularnie co jakiś czas wyprzedaję wszystko po moim synku

chcę rozpocząć swoją działalność gospodarczą i zająć się sprzedaża ubranek na trochę większą skalę, nie tylko po moim dziecku...no i chcę robić wszystko legalnie

wiem że są 3 sposoby rozliczania: VAT, ryczałt i zasadu ogólne...
myślę że VAT odpada, nie chcę się bawić w kasę fiskalną rownież...
rozmawiałam wstępnie z biurem rachunkowym ale chyba źle trafiłam bo nic mi nie chciała babka wytłumaczyc...
którą opcję wybrać?
wiem że będę płacić ZUS-ubezpieczenie zdrowotne 200ilestam zł

towar będę kupować w sklepach z odzieżą używana, raczej na sztuki ale również na wagę... niestety w sklepach tych nie zawsze jest kasa fisklana co się równa brakowi paragonu na zakup...może w niektórych doproszę się faktury na moją firme...zobaczymy
inne koszty jakie mi przychodzą do głowy ewentualnie to podłączenie do internetu na firmę, chociąz mogę mieć na siebie
no i ewentualnie opłacanie biura rachunkowego jeśli dużo będzie tych całych papierków i pracy

teraz pytanie:
jaki procent podatku muszę zapłacić?
od dochodu czy od przychodu?

slyszałam też że w pierwszym roku nie mogę przekroczyć 20tysiecy PLN bo będę musiała przejsc na kase...ale o to się nie martwię bo mysle że miesięcznie sprzedam za ok 2000zl, moze 3000zl.

a więc co sugerujecie?
na co powinnam zwrócic uwage?
o czym pamiętac?

czy to prawda że cała ta działalnosc to pikuś ??
jedynie chodzi o spisywanie sprzedamych ubranek w pliku excelowskim i po sprawie...hehe jakoś mi się nie wydaje...

za wszelkie rady, porady i sugestie ogromnie dziękuję

Z tego co ja się orientuję to paragon na zakup towaru nie jest wystarczającym dowodem by wpisać go do KPiR . Jeśli nie mają kasy to zapewne mogą wystawić ci fakturę .
CO do rozliczania to wg mnie najlepszym rozwiązaniem dla takiej działalności są zasady ogólne . Ja wybrałam opodatkowanie 18% (skala podatkowa) prowadzę KPiR i jestem vatowcem . To ostatnie niezbędne było do zakupów zagranicą - w UE .

Podatek oblicza się następująco :
Przychód - koszty = Dochód
Dochód x 18% (lub 19% jesli wybierzesz podatek liniowy) = podatek , który trzeba zapłacić do US .
W koszty wrzucasz składkę na ub. społeczne
Od podatku odejmujesz kwotę wolną od podatku ponad 500zł i od tego 7.75% składki na ub. zdrowotne.