Dot.: QLAIRA - wątek zbiorczy
Hej dziewczyny!
Dzisiaj wzięłam 24 tabletkę Q z 2 opakowania. Zmieniam jednak tabletki na Cilest. Teraz mam problem - kiedy mam wziąć pierwszą tabletkę Cilestu? Ginekolog powiedziała, że w pierwszy dzień okresu, jednak mam wątpliwości. Jutro biorę pierwszą czerwoną tabletkę i jeśli jutro dostanę okres to co? Przecież powinnam wziąć jeszcze drugą czerwoną tabletkę z opakowania Qlairy. Jeśli natomiast dostanę okres przy drugiej czerwonej tabletce, to mam wziąć jednego dnia tą drugą czerwoną tabletkę Q i pierwszą Cilestu (czyli 2 jednego dnia)? Mam nadzieję, że wyraziłam się w miarę zrozumiale i jeśli gdzieś już był podobny wątek to z góry przepraszam. Proszę o odpowiedź!
Pozdrawiam.
Informacja z ulotki Cilestu:
W przypadku przejścia z innego złożonego, doustnego preparatu antykoncepcyjnego, stosowanie leku Cilest należy rozpocząć w okresie od 1 do 7 dni od przyjęcia ostatniej tabletki używanego w poprzednim cyklu preparatu antykoncepcyjnego. Przerwa między przyjęciem ostatniej tabletki preparatu poprzednio stosowanego, a przyjęciem pierwszej tabletki leku Cilest nie powinna być dłuższa niż 7 dni. W przypadku dłuższej niż 7 dni przerwy pomiędzy przyjęciem w poprzednim cyklu ostatniej tabletki antykoncepcyjnej, a przyjęciem pierwszej tabletki leku Cilest konieczne jest zastosowanie skutecznej, dodatkowej, niehormonalnej metody antykoncepcji. Należy stosować ją przez tydzień, tzn. do czasu przyjęcia siedmiu tabletek leku Cilest.
Chyba postąpię wg niej, będzie dobrze? Lekarka trochę pomieszała.
Edytowane przez dominiczkaaa7
Czas edycji: 2010-05-03 o 21:53
|