Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - wino do gotowania - jakie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2010-05-07, 16:38   #1
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767
Konto usunięte
 
Zarejestrowany: 2009-07
Wiadomości: 631

wino do gotowania - jakie?


Potrzebuję rady bardziej doświadczonych kucharek - jakie wino nadaje się jako dodatek do gotowania, np do sosów, marynat itp?
Chodzi mi głównie o kuchnię azjatycką, tam zazwyczaj polecają stosowanie mirin ale jego kupno graniczy z cudem więc szukam jakiegoś substytutu...Podobno wytrawne sherry też nadaje się do takich celów, czy to prawda? Często w przepisach na dania azjatyckie wino dodaje podczas przygotowywania wołowiny - jest smażona, a nie gotowana czy duszona więc wino ma na celu zmiękczenie mięsa, żeby nie było zbyt twarde...
d357993fb563d96255a580a524765665475ea94f_5ff3ac0237767 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując