2010-05-09, 00:06
|
#10
|
|
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 633
|
Dot.: gotowanie dla dwuleworęcznej bez doświadczenia ;) - jak zacząć?
Ogarnij na początek przepisy z jajami 
To świetna rzecz, stosunkowo łatwe w przechowywaniu, tanie, uniwersalne, łatwo dostępne.
NALEŚNIKI: wbijasz do miski jajko, sypiesz kilka łyżek mąki; dolewasz odrobinę wody gazowanej. Konsystencja ma przypominać jogurt.
To "podstawa", którą możesz modyfikować dowolnie, np.:
możesz dodać trochę: mleka, kefiru, maślanki, etc. te ostatnie na pewno wpłyną na konsystencję;
- do masy dodać starte jabłka lub rozciapanego banana

- po dodaniu piany z białek/odrobiny proszku do pieczenia, płatków owsianych, bakalii i czego tam sobie zechcesz otrzymasz puszyste placki
wówczas ciasto musi być gęstsze.
na patelnię wysmarowaną olejem wylewasz trochę ciasta, obracasz patelnią, by ciasto ładnie rozeszło się po patelni; smażysz na małym ogniu, podważasz brzegi łopatką; gdy już jest odpowiednio ścięty, przykrywasz patelnię dużym talerzem/przykrywką i jednym ruchem obracasz patelnię tak, aby naleśnik znalazł się na talerzu. Znów zsuwasz na patelnię, i smażysz 2 stronę.
__________________
there is a light that never goes out
|
|
|