2010-05-13, 13:59
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak to się robi zagranicą?
Cytat:
Napisane przez bacia83
Przeczytałam ostatnio na forum wizażanek, wpis o tym że Polki nie mają "kultury" suszenia sprzętem, że wywieszanie prania na sznurkach jest oznaką ubóstwa, zarezerwowane dla biednych dzielnic, że nasza Polska kultura suszenia ubrań jest jednak "wioskowa" Był też wpis o tym, że Francuz woli zjeść czerstwą bagietkę niż wywiesić pranie na widok innych sąsiadów i że etap wieszania prania na żyłkach poplątanych na balkonie Francuzi mają już za sobą. Pod koniec wątku znalazł się też wpis o tym jak jedna z forumowiczek brała prysznic między majtkami mamy swojego byłego TŻ. Jak to ujęła bezcenne. Bezcenne i chyba faktycznie wioskowe?. Tak samo wioskowe jak moje wiszące majtki w łazience kiedy przychodzi kumpel i idzie umyć ręce. Tak samo jak kochanie się w wannie z widokiem na przestworza ściegów, prujących się nitek, zameczków, guziczków i czego tam kto jeszcze nie potrzebuję w tym momencie. Czy my Polki naprawdę mamy „wioskową” kulturę suszenia?. A ci w Europie i w Stanach i na Seszelach i Meladiwach to jak to robią. Jak to się robi za granicą?
|
ja to napisałam i nie chodziło mi o nic złego ,zwyczajnie w usa takie suszenie na dworze kiedys bylo oznaka ubóstwa i robily tak gorsze dzielnice.
W pl ludzie mieszkali w wlasnych domach i w ogrodzie suszyli pranie ,stad okreslenie "wioskowe" potem powstały bloki i wieszamy pranie nad wanną lub na balkonach .
Na szczescie powstaly suszarki przenośne dzięki czemu z wielu domow zniknęły sznurki nad wanna 
W moim domu rodzinnym gdzie takowe byly podczas imprez mama nie wieszała prania,nie orbila go bo uwazala ze ogladanie gaci przez gosci jest nieodpowiednie ,krepujace dla obu stron i ja tez tak uważam -szczegolnie kiedy w domu jest 1 łazienka.
Sama jakoś dziwnie sie czuje kiedy myje rece a na glowa powiewaja mi gacie właściceili ,a nie wpadam nie zapraszana nigdzie.
Kazdy jak widac ma inne pojecie estetyki.
Mieszkancy domów nadal wieszaja pranie w ogrodzie bo nie ma nic przyjemniejszego niż wysuszyc posciel w ogrodzie na słoncu i wietrze
|
|
|