Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pierwsze kroki na biochemii
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-05-27, 09:49   #1
fuksjaa
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Pierwsze kroki na biochemii

To mój pierwszy wątek na biochemii, więc zaznaczam, że jestem jeszcze kompletnie zielona i mogę popełniać masę błędów. "Kto pyta, nie błądzi", tak więc proszę o wyrozumiałość

Mam cerę tłustą/mieszaną, ale niesamowicie wrażliwą i skłonną do podrażnień. Może na twarzy mam dziś 7 krostek, ale za to całą masę pod skórą dzięki czemu mam dość nierówną cerę i przebarwienia. Na jesień planuję kwasy i mam nadzieję, że wszystkie te paskudstwa spod skóry wyciągną. Tylko, że zupełnie nie wiem od jakich zacząć, żeby moja cera nie przeżyła traumy Od Acne Dermu? Effeclaru K?

Jeśli już zaczynam kwasy, to koniecznie muszę nawilżać i tutaj mam propozycje:
* krem nawilżający o przedłużonym działaniu UVA/UVB - używałam go jakiś czas temu i był dobry, tylko nie wiem czy przy kwasach może być
* HOL Avene - nigdy nie używałam
* Physiogel - patrz wyżej
* krem pielęgnacyjny AA Young - nie używałam, ale planuję zakup za tydzień/dwa

Obowiązkowe są też filtry - tutaj jestem zupełnym żółtodziobem . Planuję zacząć albo od:
* Iwostin Solecrin +50
* Avene, ale tu zupełnie nie wiem jaka emulsja/krem

Makijaż:
Zmatowiłabym filterek skrobią, bo się dowiedziałam, że to nie destabilizuje działania filtru, za co jestem wdzięczna Jak dobrze rozumiem, to destabilizuje talk i mica w składzie puru/różu/podkładu, tak?
Makijaż oczu chyba nie ma tu znaczenia? Bo moje cienie mają w składzie talk. Cienie + kredka + tusz - tak wygląda mój makijaż.

Moja pielęgnacja codziennie - teraz, przed latem:
* myję twarz żelem TnTin Ziaja - jest chyba bezpieczny, chwalę go sobie
* tonik ogórkowy Ziaja - patrz wyżej
* na dzień emulsja nawilżająco-matująca YR
* na noc używam Acneroxidu 5 co 2 dzień
* na noc używam Klindacinu T 1% na przemian z Acneroxidem.

Czy Klindacinu i Acneroxidu mogę używać też latem?

Byłbym bardzo wdzięczna gdyby ktoś przeczytał ten przydługawy wątek i naprowadził mnie na dobrą drogę...
fuksjaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując