2010-05-19, 08:28
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak dbacie o ubrania?
- Większość ubrań oprócz biustonoszy, cienkich rajstop i wyjątkowo delikatnych rzeczy piorę w pralce - mam wrażenie, że wówczas są czystrze i świeższe niż przy praniu ręcznym

- Pranie dzielę na jasne (może nie białe, bo takich rzeczy mam mało, ale wszystkie kremowe i bardzo jasne pastelowe rzeczy piorę razem
), kolorowe i czarne.
- Czarne rzeczy piorę w płynie do prania rzeczy w tym kolorze, pozostałe w proszku (na ogół dziecięcym JELP) + płyn do płukania (ostatnio polubiłam złoty Lenor z tej serii z perfumami
)
- Przy praniu w pralce ustawiam program do prania rzeczy delikatnych o niskiej temperaturze i małej ilości obrotów

- Po wypraniu wywieszam rzeczy na suszarce - sweterki, które mogą się rozciągnąć suszę na płasko. Kiedy mieszkałam jeszcze z rodzicami w domu jednorodzinnym, to w okresie wiosenno-letnim mama wynosiła pranie na dwór - po wysuszeniu pięknie pachniało świeżością

- Rzeczy (zawsze na lewą stronę
) prasuję przed włożeniem do szafy. Swetry, koszulki i spodnie składam w kostkę i układam na półkach, spódnice, sukienki, marynarki wieszam na wieszakach, bieliznę wkładam do odpowiednich szuflad.
- Jeśli coś wymaga dodatkowego prasowania/odświeżenia, to bezpośrednio przed założeniem raz jeszcze zostaje uprasowane, często z pomocą zapachowej wody do prasowania

|
|
|