2010-05-21, 17:04
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
Napisane przez alice1313
Jelonek - mam pytanie do Ciebie. Pisalas, ze pracujesz w szklarni. Czy mozesz cos wiecej powiedziec w tym temacie (ile godzin dziennie, co dokladnie robisz, czy jest bardzo ciezko itd)? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz 
|
Pracuję w szklarni przy kwiatach (plantach) na zamówieniach: miksuję planty w trejsach lub tworzę kompozycję w ozdobnych donicach lub koszykach. Pracę zaliczyłabym do lekkich, chociaż koleżanki czasami narzekają, że ciężko. Pracuję po 8-9 godz. dziennie. Od 7.00 do 16-17.00 (w tym czasie są dwie 0,5 godzinne niepłatne przerwy). Pamiętam tylko kilka przypadków w ciągu dwóch lat odkąd tu jestem, żebym została np do 20.00 w pracy, bo było duże zamówienie i trzeba było je zrobić, ale to szef nawet kolację wtedy stawiał
Cytat:
Napisane przez alice1313
Przeczytalam caly watek i z tego, co piszecie z praca w NL jest obecnie mocno srednio. Sledze na razie oferty w necie, chcialabym cos znalezc i wyjechac, ale sie troche boje pracy sezonowej w rolnictwie (tych ofert jest calkiem sporo), bo nie wiem, czy dam rade z robota w polu przez caly dzien z niekoniecznie wolnym weekendem.
Jezeli macie jakeis doswiadczenia z praca sezonowa w NL, o ktorych nie pisalyscie tutaj, prosze podzielcie sie 
|
Z pracą sezonową w rolnictwie jest bardzo różnie. Tak jak wszędzie: zależy jak trafisz. Możesz pracować przy sałacie, "w świątki, piątki i niedziele", czy słońce czy deszcz, cały dzień na kolanach (moja koleżanka tak trafiła) albo do kwiatów, gdzie np będziesz ciąć nowe sadzonki czy sadzić planty. Sama praca wydaje mi się nie jest taka zła jak zapewniane warunki mieszkaniowe ale nie ma co narzekać. Wszystko się wytrzyma
Pozdrawiam i powodzenia życzę
Bez znieczulenia
Bez niepotrzebnych niespełnienia
Myśli złych"
22.10 - 4.11
|
|
|