2006-05-30, 10:14
|
#1
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2003-11
Wiadomości: 118
|
Zupa-krem z groszku
Niby proste,niby oczywiste a jednak napisze bo estetycznie i smakowo zadowala mnie w 100%
Składniki:- 2 puszki groszku(ja używam konserwowego, ale może być mrożony),
- 2-3 spore ziemniaki(lepiej miec jednego wiecej, jakby zypka wyszła za rzadka),
- białe składniki włoszczyzny(seler, pietruszka,mała biała część pora),
- ząbek czosnku, kostka rosołowa, sól, pieprz,imbir, gałka muszkatołowa,
- do ozdoby mały pomidorek,zielenina (szcypiorek i pietrucha),gęsta kwaśna śmietana,
Sposób wykonania:
Gotuję wszystkie warzywa oprócz groszku(chyba że jest mrożony)w wodzie z kostką rosołową aż zmiękną.Studzę.Odcedzam,p łyn zostawiam a warzywa miksuję dodając stopniowo wywar (nie może być za rzadki ani za gęsty).Doprawiam go zmiazdzonym ząbkiem czosnku,odrobiną imbiru,gałki,soli,pieprzu .Podaję z kleksem kwaśniej śmietany, ćwiartką pomidorka i posiekaną zieleninką.
P.S. Analogicznie robię krem z białych części pora (daję tylko trochę więcej ziemniaczków,żeby smak złagodniał i nie dodaję imbiru) oraz krem z dyni (wówczas dodaję jeszcze marchew, masełko, bez czosnku i imbiru, albo wersję mleczną czyli zamiast rosołku podlewam zmiksowaną z masłem i przyprawami dynię mlekiem i podaję z zacierkami
|
|
|