2010-05-30, 21:51
|
|
www.dulcedo.pl
|
Dot.: art clay instrukcje
Cytat:
Napisane przez niezwykłości
Dziękuję za odpowiedź. JA nie planowałam wypalać surowego AC i surowej ceramiki razem tylko surowy AC z wcześniej zrobionymi już -całkowicie gotowymi elementami ceramicznymi.Raczej obawiam się ,że AC popęka jak zacznie się kurczyć z oprawioną w niego ceramiką  Co do dodawania elementów ze srebra do AC to myślałam o lutowaniu,ale w momencie jak będę miała ceramikę oprawioną już w AC to lutowanie jest ryzykowne, bo ceramika może pęknąć.Czytałam nawet w książce o AC o dodawaniu sztyftów ze srebra 925 do Ac za pomocą pasty AC jak się nie mylę, pytanie czy to jest trwałe połączenie 
A czy przy wypalaniu w piecu AC taki wypał musi mieć jakąś konkretną krzywą wypału? Ac musi być w tej najwyższej temperaturze określony czas czy to nie jest istotne? Przepraszam za ilość moich pytań 
|
Tak możesz wypalić AC na gotowym elemencie wypalonej ceramiki. Tak się robi ze szkłem więc z ceramiką myślę powinno być podobnie. Nie może być to zbyt cienka warstwa, ale pękać nie powinno jak się dobrze sklei. Jeśli chodzi o pastę to jest to trwałe ale nie jest to zwykła AC pasta tylko olejopasta i wymaga ponownego włożenia do pieca. Tu masz link do tabeli wypalania http://www.planetart.pl/piece/art-cl...-wypalania.pdf nie ma określonego czasu w jakim taki AC powinien się rozgrzewać. Palnikiem poddajesz go bardzo szybko wysokiej temperaturze, można ustawić piec na jego maxymalny wzrost.
|
|
|